Bruxelles traži od Beograda ukidanje dvojnih trošarina na naftne derivate

Autor: Rato Petković,VLM , 01. ožujak 2011. u 22:00

EK smatra da se dvojnim trošarinama ne štiti domaća proizvodnja jer 51 posto NIS-a drži ruska kompanija Gazpromnjeft

Primjenom dvojnih trošarina na naftne derivate od 1. siječnja Srbija je, prema ocjeni EU, prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kojim je predviđena liberalizacija naftnog tržišta od početka 2011. godine. Srpskoj vladi to je priopćio Vincent Degert, šef Delegacije EU u Srbiji, napomenuvši kako od vlade očekuje da ispuni ono što su njezini predstavnici i obećali, odnosno da izmijeni propise u skladu s pravilima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Pogodovanje Rusima
EU nije prihvatio objašnjenje Beograda da su trošarine za uvezene derivate veće od onih za domaće zato što Srbija nastoji zaštiti domaću proizvodnju koja još nije dovoljno kvalitetna da bi mogla izdržati inozemnu konkurenciju. U pismu iz Bruxellesa se tvrdi da NIS više nije srpska tvrtka jer u njoj udjel od 51 posto ima ruska kompanija Gazpromnjeft. Zbog toga se mjere predviđene trgovačkim sporazumom o privremenoj zaštiti monopola ne mogu primijeniti na NIS, kojega rafinerije još nisu tehnološki osposobljene za proizvodnju kvalitetnoga benzina i dizelskoga goriva. Gazpromnjeft je umjesto ugovorenog ulaganja od 400 milijuna eura dosad investirao 240 milijuna, što nije dovoljno da se srpske rafinerije osposobe za kvalitetniju proizvodnju naftnih derivata.

Bez radikalizacije
Na dvojne trošarine žale se i strane kompanije koje imaju prodajne mreže u Srbiji, poput Mola, OMV-a, Lukoila, Helenic Petroleuma, Petrola, a pridružili su im se i domaći trgovci naftnim derivatima. U srpskom ministarstvu financija se pravdaju da u njihovu prijedlogu nisu bile predviđene dvojne trošarine, ali se to dogodilo usvajanjem amandmana u parlamentu. Taj manevar u parlamentu ocijenjen je kao iskazivanje različitih interesa u vladajućoj koaliciji. Božidar Đelić, potpredsjednik vlade, smatra da nije uputno kršiti dogovore s EU, posebno u godini kada Srbija očekuje status kandidata za prijam u tu asocijaciju. Zaštitne mjere se, prema SSP-u, mogu primjenjivati samo u slučajevima sprečavanja nastajanja velike štete u domaćoj industriji.

Obrat

Promjena stava
Dijana Dragutinović, ministrica financija, prvo je osporila tvrdnje da su dvojne trošarine u suprotnosti s direktivama EU i da ugrožavaju liberalizaciju tržišta. No nakon najnovijeg upozorenja promijenila je stajalište i najavila da će ministarstvo financija uputiti parlamentu prijedlog o izmjeni zakona kako bi se ujednačile trošarine na uvozne i domaće derivate. To će izazvati rast cijena od 0,04 eura za litru.

Komentirajte prvi

New Report

Close