Bruxelles istražuje Ikeino izbjegavanje plaćanja poreza

Autor: Tomislav Pili , 18. prosinac 2017. u 22:00
Iza imena Ikea krije se cijela mreža povezanih tvrtki-kćeri/REUTERS

U žiži zanimanja dva su rješenja nizozemskih poreznih vlasti za Inter Ikeu iz 2006. i 2011. godine.

Nakon Applea i Googlea, na meti europske povjerenice za tržišno natjecanje Margrethe Vestager našla se još jedna velika "zvjerka" – švedska Ikea.

Ili bolje reći nizozemska, s obzirom na predmet istrage koju je otvorila Europska komisija u ponedjeljak. Kako su priopćili iz Bruxellesa, EK zanima porezni tretman Inter Ikee – jedne od dvije tvrtke preko kojeg kompanija posluje – u Nizozemskoj od 2006. godine. Preliminarna istraga je pokazala da su porezne obveze Inter Ikee značajno smanjene temeljem dva rješenja nizozemskih poreznika iz 2006. i 2011. godine.

U rješenju iz 2006. omogućeno je da Inter Ikea značajan dio prihoda prenese na tvrtku I.I. Holding, dijelu Inter Ikea Grupe, a koja ima sjedište u Luksemburgu. Podsjetimo, sve Ikeine trgovine plaćaju Inter Ikei godišnju franšiznu naknadu od tri posto od prometa. Međutim, prebacivanjem većine tih prihoda u Luksemburg, kompanija je izbjegla porez jer je I.I. Holding bio dio posebnog poreznog režima u toj državi.

Nakon što je Bruxelles ocijenio taj luksemburški režim ilegalnim, Inter Ikea je otkupila intelektualna prava od I.I. Holdinga, a to je financirala internim kreditom koji je dobila od tvrtke-kćeri registrirane u Lihtenštajnu, još jednoj poreznoj oazi. U drugom rješenju određen je iznos akvizicije i plaćene kamate na taj kredit pomoću kojeg je značajan dio dobiti od franšiznih prihoda prebačen na tvrtku u Lihtenštajnu.   

Komentirajte prvi

New Report

Close