Broj putnika povećan za petinu

Autor: Poslovni.hr , 26. srpanj 2011. u 22:00

‘Low cost’ prijevoznici, engleski Easyjet i irski Ryanair, povećali su broj putnika 17,3 posto, odnosno 18 posto

Niskotarifne zrakoplovne kompanije, engleski Easyjet i irski Ryanair, u drugom tromjesečju od travnja do lipnja ostvarili su povećanje broja putnika od 17,3 posto, odnosno 18 posto. Easyjet je do lipnja prihod povećao na 1,06 milijardi eura, dok je Ryanairu u prošlom tromjesečju iznosio 1,15 milijardi eura na godišnjoj razini. Jeftine cijene karata i veći kapaciteti zrakoplova privukli su velik broj putnika da putuju tim zrakoplovnim kompanijama. Popularnost im dodatno raste o čemu govore brojke da je broj Ryanairovih putnika porastao na 21,3 milijuna, a broj EasyJetovih putnika popeo se na 14,4 milijuna.

Skuplje gorivo
U Easyjetu su priopćili da su do sada prodali tri četvrtine sjedišta za ljetni red letenja. Cijene karata nikad nisu bile pristupačnije, kao i širok izbor destinacija. Za cijene koje variraju između 10 i 250 eura možete doći u bilo koji dio Europe, Rusije, Turske, ali i šire, poput Maroka ili Egipta. Najpopularnija odredišta u Europi su i dalje Italija, Francuska, Španjolska, Švedska i Portugal za koje Easyjet ima ponude od 115 eura, a Ryanair kao nešto skuplji za 130 eura. Velik dio prihoda bio je u dobroj mjeri neutraliziran jer su troškovi goriva porasli za 49 posto. Ryanairov izvršni direktor Michael O’Leary je izjavio da na brojke o prometu putnika uvelike utječe to što je u istom razdoblju prošle godine zatvaranje zračnog prostora zbog oblaka pepela nastalog erupcijom vulkana na Islandu izazvalo otkazivanje 9400 letova i gubitak od gotovo 1,5 milijuna putnika. Ryanair je već najavio planove smanjenja kapaciteta tijekom zimskog razdoblja zbog viših cijena goriva o čemu razmišljaju i u Easyjetu.Između ostalog, te dvije najveće niskotarifne kompanije lete i u Hrvatsku, a posebno su popularni letovi na jadransku obalu. Hrvatske zračne luke vidljivo su profitirale iz suradnje s EasyJetom i Ryanairom o čemu govori činjenica da su hrvatske zračne luke imale povećanje broja putnika od 13 posto u prvih šest mjeseci ove godine. Easyjet ima letove samo u veće zračne luke poput Zagreba, Splita i Dubrovnika izravnim linijama u London i Pariz. Ryanair leti u manje zračne luke poput Zadra, Osijeka, Rijeke i Pule koje bilježe velika povećanja po broju putnika koji dolaze iz Londona, Frankfurta i Stockholma.

Skandinavci i Britanci
Prema podacima hrvatskih zračnih luka jasno se vidi da je Hrvatska postala najzanimljivija Skandinavcima i Britancima koji vole jeftino letjeti, a Ryanair i Easyjet su i dalje najjeftiniji na ovom području.

(Leo Buljan)

O EasyJetu

Lete i poslovnjaci
Engleski niskotarifni avioprijevoznik Easyjet objavio je da je prihod kompanije u trećem tromjesečju porastao gotovo za četvrtinu zbog povećanja broja poslovnih putovanja i boljega korištenja kapaciteta. Prihod u tri mjeseca do kraja lipnja povećan je 23,2%.

Komentirajte prvi

New Report

Close