British Airways nakon 10 godina ponovno u Zagrebu

Autor: Darko Bičak , 10. prosinac 2012. u 22:01
British Airways povezuje 150 gradova u 75 zemalja, a godišnje preveze 32 milijuna putnika/A. R./EPA

Britanska kompanija očekuje rast turističkog prometa kao i putovanja iz obiteljskih i poslovnih razloga.

Britanski nacionalni avioprijevoznik British Airways (BA), nakon 10-ak godina odsustva s ove destinacije, od početka ovog tjedna ponovno redovito na dnevnoj razini svojim letovima povezuje Zagreb i London.

Rast broja putnika
Kako je nakon inauguracijskog leta u ponedjeljak kazala Katja Selle, regionalna menadžerica BA, vrijeme za ponovno uspostavljanje dnevnog leta između hrvatske i britanske metropole nije slučajno odabrano samo šest mjeseci prije Hrvatskoj ulaska u EU, ali i početka izgradnje novog terminala Zračne luke Zagreb."Procijenili smo da je razina gospodarskih odnosa dosegla razinu koja bi omogućila da svakodnevni let između dva grada bude profitabilan. Očekujem da će u narednom razdoblju doći do povećanja broja putnika, kako onih poslovnih, tako i Hrvata koji putuju iz osobnih, obiteljskih, a sve više i turističkih razloga. Hrvatska je omiljena destinacija za britanske turiste. S druge strane, Hrvati zbog velike dijaspore u Sjevernoj Americi često putuju prema Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. British Airways ima vrlo razgranatu mrežu prema tim destinacijama te očekujemo da će mnogi Hrvati pri odabiru kompanije s kojom će letjeti uzeti u obzir i BA", pojašnjava Selle.Na promotivnom letu iz Londona za Zagreb bili su i veleposlanici dviju zemalja, David Slinn i Ivan Grdešić. Hrvatski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je na toj funkciji tek dva mjeseca, kazao je ovom prigodom da se radi o simboličnom potezu, no da su u politici simboli jako važni. Britanski veleposlanik, David Slinn, najavio je da očekuje da će se broj britanskih turista u Hrvatskoj dodatno povećati povratkom BA na ovo tržište. Ponovno uspostavljanje ove linije Slinn objašnjava i poboljšanjem gospodarskih i općih odnosa dvaju zemalja. Inače, British Airways je u velikoj ekspanziji poslovanja, a samo ove godine su otvorene tri nove europske destinacije, uz Zagreb, to su Rotterdam i Leeds. Ova britanska kompanija povezuje 150 gradova u 75 zemalja, a godišnje preveze 32 milijuna putnika. U suradnji s American Airlinesom i Iberiom, njihova ponuda širi se na više od 500 destinacija u svijetu. Katja Selle je najavila da će tvrtka u narednih tri godine investirati oko pet milijardi eura u nove zrakoplove, uglavnom Airbus i Boeing, kao i u poboljšanje svoje konkurentnosti.

Frekventna destinacija
British Airways je treći zračni prijevoznik koji će linijski povezivati London i Zagreb. Dosad su na toj relaciji letjeli Croatia Airlines, svakodnevno, i EasyJet s letovima radnim danom. S trećim prijevoznikom dvije metropole će biti povezane 23 puta tjedno. Kako pojašnjavaju iz Zračne luke Zagreb, London je sada, nakon Beča s 33 leta tjedno i Frankfurta s 28 letova, postao treća najfrekventnija međunarodna destinacija. S Plesa navode da slijede Pariz s 21 letom tjedno i München s njih 14. Osim Zagreba, zračnim linijama s Londonom su povezani i gradovi na obali: Dubrovnik, Split i Zadar. No, uglavnom se radi o sezonskim linijama Rayanaira, EasyJeta i samog BA.

Tradicija

Britanci došli u Hrvatsku 1971. godine

Britanski nacionalni avioprijevoznik došao je u Hrvatsku 1971. godine kada je uspostavljena linija zagreb – London. Dubrovnik je u red letenja uveden 10 godina poslije. British Airways je za Zagreb letio do 1991. kada je zbog ratnih događanja linija prekinuta. Do njezina obnavljanja dolazi 1998., a zbog slabog prometa ponovno se ukida 2003. godine. Nakon gotovo 10 godina, na krilima očekivanja o rastu prometa ulaskom Hrvatske u EU, BA se ponovno odlučio uvesti redovnu liniju.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Sniženje povratnih karata za London od strane CA – na 70,00 Eura….

Hvala lijepo, niste trebali. Neznam tko zdrav ispod skalpa bi platio 480 funti za nešto što dobije za 38 funti kod low-cost prijevoznika. Za let od 45 minuta +/- koja minuta.

New Report

Close