Britanski proizvođač ambalaže DS Smith kupuje austrijski Duropack

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. veljača 2015. u 11:45
Arhivska fotografija: Anto Magzan / Pixsell

Transakcija bi trebala pomoći britanskom proizvođaču ambalaže od od valovitog kartona, recikliranog papira i plastike da nastavi širenje i na jugoistočnu Europu.

Britanski proizvođač ambalaže DS Smith objavio je u ponedjeljak da je postigao dogovor s investicijskom kompanijom One Equity Partners o kupnji austrijskog Duropacka za oko 300 milijuna eura.

Transakcija bi trebala pomoći britanskom proizvođaču ambalaže od od valovitog kartona, recikliranog papira i plastike da nastavi širenje i na jugoistočnu Europu.

"Glavni je razlog poslovanje Duropacka u Mađarskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj, Bosni, Sloveniji i Makedoniji, gdje je DS Smith prisutan tek u ograničenom opsegu ili uopće nije zastupljen, a Duropack ima vrlo jaku tržišnu prisutnost", kazao je financijski direktor Adrian Marsh za Reuters.

Austrijska je kompanija u Hrvatskoj prisutna preko grupe Belišće koju su u cijelosti preuzeli 2012.

DS Smith, čiji su klijenti Procter & Gamble, Nestlé i Unilever, priopćio je da će akviziciju financirati iz postojećih sredstava i da će odmah povećati zaradu po dionici.

U britanskoj tvrtki očekuju da će akvizicija, koju moraju još odobriti tijela za zaštitu tržišne utakmice, biti završena u drugom tromjesečju ove godine. Dodaju i da očekuju uštede troškova kroz sinergijski efekt od 12 milijuna eura u roku od tri godine.

Analitičari JP Morgan Cazenovea kazali su da je predložena akvizicija ima strateški prizvuk i povoljnu cijenu.

Komentirajte prvi

New Report

Close