Britanija prodala institucionalnim investitorima 40 posto udjela u Eurostaru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. ožujak 2015. u 11:32
Foto: Press Association/PIXSELL

Britanske vlasti pristale su prodati 40-postotni udio u željezničkoj prijevozničkoj kompaniji Eurostar.

Britanske vlasti pristale su prodati 40-postotni udio u željezničkoj prijevozničkoj kompaniji Eurostar za 585 milijuna funti (899,79 milijuna dolara) konzorciju koji čine kanadski javni mirovinski fond Caisse de Depot du Placement du Quebec (CDPQ) i britanska tvrtka za upravljanje imovinom Hermes.

Britanska vlada objavila je u srijedu sporazum o prodaji udjela u kompaniji koja željeznicom povezuje Britaniju i kontinentalnu Europu, čiji je proces prodaje pokrenuo u listopadu lani ministar financija George Osborne.

Institucionalni investitori poput mirovinskih fondova i osiguravatelja sve više ulažu u infrastrukturne projekte, pritisnuti niskim kamatnim stopama na globalnoj razini. Takve investicije donose velike prinose i odgovaraju dugoročnim strategijama mirovinskih fondova, međutim nedostatak atraktivnih investicijskih programa podiže cijene ovakvih ulaganja.

Osborne je tako kazao da je postignuta cijena za 40 posto udjela u Eurostatu "premašila očekivanja". Prema procjenama britanske vlade u proračunskim planovima za 2013/2014., očekivala se cijena od 325 milijuna funti.

Britansko ministarstvo financija očekuje da će cijeli posao biti zaključen do drugog tromjesečja 2015. Ta prodaja dio je nacionalnog plana za prikupljanje 20 milijardi funti od prodaje javne imovine za podmirenje britanskih nacionalnih dugova i uravnoteženje proračuna.

Preostalih 60 posto Eurostara drže francuski željeznički operater SNCF, koja ima 55 posto udjela, i belgijski nacionalni željeznički operater SNCB, koji ima 5-postotni udio.

Komentirajte prvi

New Report

Close