BP se utapa u nekontroliranom izlijevanju nafte, stečaj sve bliže

Autor: Ksenija Kale , 10. lipanj 2010. u 22:00

Iako je Uprava bahato tvrdila da havarija u Meksičkom zaljevu neće bitnije utjecati na poslovanje, stvarnost je mnogo sumornija

Dionice British Petroleuma (BP-a) u četvrtak su se srozale na najnižu razinu u zadnjih trinaest godina dok raste nezadovoljstvo u SAD-u zbog nesposobnosti britanske naftne kompanije da zaustavi curenje nafte u Meksičkom zaljevu. Iako su u BP-u isprva tvrdili da ekplozija u Meksičkom zaljevu neće bitno utjecati na tvrtkino poslovanje, prema novim crnim prognozama nekih analitičara visoki iznos saniranja štete BP bi moglo otjerati u stečaj već u sljedećih mjesec dana.

Egzodus ulagača
Vrijednost dionice BP-a zbog najveće naftne mrlje u američkoj povijesti u četvrtak se stropoštala 12 posto na 345,15 penija, na najniži stupanj od travnja 1997. odnosno čak je 45 posto niža nego 20. travnja kada je zbog eksplozije naftnog postrojenja BP-a život izgubio 11 radnika. Tržišna vrijednost BP-a, kako javlja Bloomberg, sada je niža nego njegova francuskog rivala Totala.Iako BP tvrdi da ima dovoljno novca za saniranje šteta koja ga je dosad koštala 1,25 milijardi dolara, troškovi osiguranja BP-ovih dugova od bankrota dosegnuli su rekordne razine. Dio analitičara ocjenjuje da će u roku od mjesec dana kompanija pokrenuti stečaj, kako bi se zaštitila od vjerovnika. U BP-u su još krajem travnja tvrdili da teška nesreća u Meksičkom zaljevu ne bi trebala nanijeti veće gubitke tvrtkinoj proizvodnji nafte jer je nalazište relativno malo, “no izvjesno je da će značajno sniziti iznos planirane isplate dividende”.

Neučinkovite mjere
Pored negativnog utjecaja na tvrtkino poslovanje, glavobolje Upravi BP-a koju predvodi Tony Hayward zadaju i problemi s čišćenjem izlivene nafte u Meksičkom zaljevu. Nakon eksplozije platforme iz naftnog izvora istjecalo je 798.000 galona nafte na dan. Šef za obuzdavanje naftnog zagađenja u Meksičkom zaljevu, admiral Obalne straže Thad Allen zatražio je od BP-a da nađe bolji način skupljanja nafte koja već sedam tjedana istječe iz oštećene bušotine ispred obala Louisiane. Allen je u ponedjeljak izjavio da će trebati godine da se potpuno očisti šteta od izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu. Poručuje da BP-ov sustav prikupljanja sada crpi oko 15.000 barela dnevno što je nedovoljno budući da velika količina nafte iz bušotine i dalje curi u more. Od čelnika BP-a Haywarda, kako prenosi CBS News, zatražio je nadzor nad procesom isplata potraživanja prema kompaniji a vezano uz naftnu mrlju u Meksičkom zaljevu.

Dodvoravanje

Angažiranje nezaposlenih
Dok čišćenje naftne mrlje u Meksičkom zaljevu zadaje velike probleme British Petroleumu, ta je britanska naftna kompanija ruku spasa pružila nezaposlenima u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, stručnjaci smatraju da je angažiranjem više od 4000 nezaposlenih u SAD-u u čišćenju naftnog zagađenja britanska tvrtka povukla dosad najbolji marketinški potez od izbijanja krize u Meksičkom zaljevu sredinom travnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close