Bosch: Već 20 godina u Hrvatskoj, imamo stabilan rast

Autor: Objava za medije , 15. svibanj 2013. u 14:20
Press foto

U 2012. godini promet Grupe Bosch porastao je oko četiri posto s 32 na 33 milijuna eura, čime je nastavljen pozitivan trend u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Vodeći dobavljač tehnologija i usluga zapošljava oko 65 radnika u regiji.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

U 2012. godini promet Grupe Bosch porastao je oko četiri posto s 32 na 33 milijuna eura, čime je nastavljen pozitivan trend u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Vodeći dobavljač tehnologija i usluga zapošljava oko 65 radnika u regiji.

Na konferenciji za novinare u Zagrebu Javier Gonzalez Pareja, generalni direktor Boscha za regiju Adria, izjavio je: "Unatoč trenutno zahtjevnim uvjetima poslovanja uspjeli smo zadržati pozitivan poslovni trend na tržištima Hrvatske i Bosne i Hercegovine." Još veći rast prometa očekuje se u 2013. godini.

Powered by Croenergo

Od svog osnutka u Zagrebu u ožujku 1993. godine Bosch Hrvatska kontinuirano bilježi pozitivne poslovne rezultate. S fascinantnim proizvodima i uslugama osmišljenima za poboljšanje kvalitete života kroz pružanje inovativnih i korisnih rješenja Bosch je razvio široku mrežu kupaca kojih je danas preko 400. U okviru proširenja svojih usluga 2000. godine otvoren je Boschev servisni centar električnih alata te je 2004. preuzeto vodstvo nad Boschevim poslovanjem u Bosni i Hercegovini. Bosch je u Hrvatskoj počeo s tri zaposlenika, a do 2012. ta je brojka narasla na 65. "Naši radnici naša su najveća vrijednost, i to svi koji su bili zaposleni u našoj kompaniji tijekom tih 20 godina", dodao je Gonzalez.

Skoro 350 mehaničara iz mreže neovisnih servisnih radionica prošli su specijaliziranu obuku za kočničke sustave u akciji Boschevog odjela za autoopremu u Hrvatskoj. U sklopu Boscheve globalne akcije povećanja sigurnosti prometa na cestama ovlašteno Boschevo osoblje za poduku organiziralo je praktičnu obuku i predavanja. Fokus akcije bio je na izmjeni dijelova kočničkog sustava uz ispunjavanje svih zahtjeva za pravilno izvođenje tog postupka. Na hrvatskom tržištu dostupna su i dva nova modela klimatizacijskog sustava ACS 511 i ACS 611, koji omogućuju brz pristup podacima te olakšavaju i ubrzavaju održavanje. Softver tih uređaja pruža mogućnost programiranja plana održavanja i inteligentnu kontrolu kvalitete procesa punjenja i ispiranja klimatizacijskih sustava. Softver je dostupan i na hrvatskom jeziku. U segmentu dijagnostike hrvatskom tržištu predstavljen je novi ispitni stol EPS 625 za dizelske sustave. Ispitni stol EPS 625 posebno je dizajniran za ispitivanje konvencionalnih visokotlačnih dizelskih sustava.
 

 

 

Grupa Bosch vodeći je globalni dobavljač tehnologije i usluga na području automobilske tehnologije, energetike i građevinske tehnike, industrijske tehnologije i potrošačke robe. Prema preliminarnim rezultatima, više od 306.000 radnika ostvarilo je promet od 52,3 milijarde eura u 2012. Grupa Bosch sastoji se od društva Robert Bosch GmbH i više od 350 društva kćeri i regionalnih društava u preko 60 zemalja. Ako ubrojimo i njegove prodajne i servisne partnere, Bosch ima svoje predstavnike u oko 150 zemalja. Ova svjetska mreža za razvoj, proizvodnju i prodaju temelj je za daljnji rast. Bosch je u 2012. godini potrošio oko 4,5 milijardi eura na istraživanje i razvoj te je prijavio preko 4700 patenata diljem svijeta. Cilj je Grupe Bosch svojim proizvodima i uslugama unaprijediti kvalitetu života ljudi nudeći im inovativna, korisna i nadahnjujuća rješenja i "tehnologiju za život" diljem svijeta. Tvrtku je 1886. u Stuttgartu osnovao Robert Bosch (1861.-1942.) kao "Radionicu za preciznu mehaniku i električni inženjering". Posebna struktura vlasništva tvrtke Robert Bosch GmbH jamči poduzetničku slobodu i omogućuje tvrtki dugoročno planiranje i poduzimanje značajnih početnih investicija s ciljem osiguranja budućnosti tvrtke. Ukupno 92% udjela u društvu Robert Bosch GmbH u vlasništvu je dobrotvorne fondacije Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinu prava glasa ima industrijski trust Robert Bosch Industrietreuhand KG. Funkcije poduzetnog vlasništva izvršava trust. Ostatak poslovnih udjela u vlasništvu je obitelji Bosch i društva Robert Bosch GmbH.

Odjel toplinske tehnike na hrvatsko je tržište uveo nekoliko novih proizvoda u 2013. godini. Neki su od najistaknutijih reverzibilna toplinska pumpa zrak-voda i solarni kolektori. Toplinska pumpa Buderus Logatherm WPL može se koristiti za grijanje, hlađenje te grijanje vode za kućanstvo. Novi solarni kolektori zauzimaju površinu od samo 2,09 m2 te se stoga mogu postaviti na gotovo svaki krov. Od ove godine ovlašteno Boschevo osoblje krajnjim kupcima nudi besplatne usluge puštanja u rad.

U 2012. godini odjel električnih alata na tržište je plasirao više od 100 inovacija. Jedna je od tih inovacija i robotska kosilica za travu Indego s inteligentnom tehnologijom "Logicut". Taj navigacijski sustav automatski izračunava najkraći mogući put i samostalno kosi u pravilnim paralelnim linijama. Zahvaljujući velikoj učinkovitosti kosilici Indego potrebno je jako malo energije, vrlo je tiha i ne proizvodi ispušne plinove, čime doprinosi zaštiti okoliša.

Bosch Hrvatska nastavlja s aktivnostima na području korporativne društvene odgovornosti. U 2012. godini Bosch je donirao sredstva za uređenje okoliša Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. Boschevi zaposlenici uredili su okoliš i svojim radom doprinijeli održavanju i čišćenju stoljetnog vrta bolnice. Ista akcija provest će se i u lipnju ove godine. Osim toga, nastavit će se i suradnja s Hrvatskim Crvenim križem na opremanju vrtića igračkama. Godine 2012. 250 igračaka donirano je vrtićima u Gornjem Desincu i Celinama. Boschev odjel električnih alata u suradnji s velikim prodajnim centrima za kućnu radinost napuštenim psima dao je novi dom. Tijekom mjesec dana duge turneje po Hrvatskoj krajnji korisnici zajedno s Boschevim stručnjacima izrađivali su kućice za pse koje će biti donirane jednom od azila za nezbrinute životinje.

U sklopu dječjeg projekta StolArt koji objedinjuje zaštitu okoliša i očuvanje tradicionalne dalmatinske brodogradnje donirano je preko trideset alata za kućnu radinost. U kreativnim radionicama Udruge za kulturnu suradnju zemalja u regiji MREZZE oko 70 djece radilo je na izradi čamaca uz pomoć Boschevih električnih alata.

U poslovnoj godini 2012. promet Grupe Bosch povećao se 1,9 posto na 52,5 milijardi eura. Dobit prije oporezivanja iznosila je 2,8 milijardi eura. Razvojni trendovi u poslovnim sektorima bili su raznoliki. Godine 2012., Odjel automobilske tehnologije, najveći poslovni sektor, povećao je promet 2,1 posto na 31,1 milijardu eura. Promet poslovnog sektora industrijske tehnologije stagnirao je na 8,0 milijardi eura. Poslovni sektor potrošne robe i građevinske tehnologije ostvario je promet od 13,4 milijarde eura, što je povećanje od 2,5 posto. Broj zaposlenih, koji je tijekom prošle godine prilagođen poslovnom razvoju kompanije, tek se malo povećao, za 3400 na 305.900. Sve u svemu, Bosch je 2012. godine uložio oko 8 milijardi eura u budućnost kompanije: 4,8 milijardi eura za istraživanje i razvoj te 3,2 milijarde eura u kapitalne izdatke. 

U 2013. Bosch očekuje globalni rast prometa između dva i četiri posto. Mjere za poboljšanje rezultata započete u 2012., kao što su ograničavanje fiksnih troškova, kapitalnih izdataka i akvizicija, i dalje se trebaju provoditi. Dobavljač tehnologija i usluga i dalje će strogo pratiti glavne smjernice svoje strategije – sa sustavima za zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i sigurnost. Bosch je uvjeren da postoji ogroman potencijal za energetsku učinkovitost kao i prodajni potencijal u modernizaciji napajanja, upravljanja energijom i izolaciji zgrada. Dana 1. siječnja 2013. Bosch je objedinio područja svog poslovanja koja se time bave u četvrti poslovni sektor, sektor energetike i tehnologije za zgradarstvo. Taj novi poslovni sektor ostvario je promet od pet milijardi eura u 2012. Tvrtka također očekuje porast prometa od inovativnih i korisnih proizvoda, poslovnih modela temeljenih na internetu i daljnjem širenju na međunarodnom planu. Na nedavnoj godišnjoj konferenciji za medije u Njemačkoj dr. Volkmar Denner, predsjednik upravnog odbora društva Bosch, rekao je: "Boschev otisak nikada nije bio tako vrijedan kao što je to danas u doba povezanog života."
 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bosch je odliča firma za Njemačko gospodarstvo. Nažalost u hrvatskoj su zaposleni samo trgovci koji dilaju njihovu robu….

New Report

Close