Bivši div EI Niš konačno završio u stečaju

Autor: Poslovni dnevnik , 04. svibanj 2016. u 22:00
Je li EI Niš uništen zbog dozvole uvoza televizora i bijele tehnike?

Nekad velika kompanija zapošljavala je svojevremeno 28.000 radnika, koji su proizvodili TV i radio prijemnike, telefone i uređaje za kućanstvo.

U kompaniji Elektronska industrija iz Niša (EI) otvoren je stečajni postupak, a tijekom ovog mjeseca bit će održano i vjerovničko ročište. Tako je odlučio Privredni sud u Nišu, na prijedlog Agencije za privatizaciju, zbog "nedonošenja odluke o modelu i načinu privatizacije u roku određenim zakonom", dok su u Nišu najavili da pripremaju žalbu.

 Elektronska industrija iz Niša početkom osamdesetih godina 20. stoljeća, kao SOUR Elektronska industrija, zapošljavala je više od 28.000 radnika. Kompanija je imala čak 102 tvrtke, ali ih je u međuvremenu veći broj prodan iz stečaja, pišu Večernje novosti. Većina privatiziranih tvrtki promijenila je djelatnost i zapošljava mali broj radnika budući da su kupljene uglavnom zbog skladišnog prostora. Od 30 tvrtki koje su ranije ušle u proces joint venturea, do 2006. godine nijedna nije radila.

Taj način reorganizacije kompanije najavljivan je kao spasonosan, a pokazao se kao najveći promašaj, tvrde Večernje novosti. Kao razlog za neslavan kraj Elektronske industrije često se navodi dozvola uvoza televizora i bijele tehnike, smanjena proizvodnja i trošenje novca iz državnih subvencija. Kompanija iz Niša izvozila je svoje proizvode u vrijednosti većoj od 600 milijuna dolara godišnje. Proizvodili su TV i radio prijemnike, video i glazbene uređaje, telefone, vojnu optičku opremu, poluvodiče, uređaje za kućanstvo, rendgen i druge medicinske uređaje i alate. Elektronska industrija imala je istraživački, razvojni i projektni centar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close