Bivši direktori Porschea opet moraju pred sud

Autor: Poslovni dnevnik , 27. kolovoz 2014. u 22:00
Porsche želi da se sve konačno raščisti/REUTERS

Tadašnji izvršni direktor i financijski direktor moraju dokazati da 2008. nisu manipulirali cijenom dionica VW-a.

Bivši Porscheovi članovi uprave Wendelin Wiedeking i Holger Härter opet će na sudu morati objašnjavati jesu li manipulirali cijenom dionica Volkswagena prije šest godina.

Prema navodima tamošnjih medija, Apelacijski sud u Stuttgartu uvažio je žalbu tužiteljstva na presudu iz proljeća kojom su dva Porscheova čelnika oslobođena optužbi zbog nedostatka dokaza. Ova sudska trakavica traje već dvije godine i jedna je od najpraćenijih korporativnih parnica u Njemačkoj. Prethodila joj je trogodišnja istraga koja se morala vratiti na početak 2008. godine. Tada su krenula govorkanja da Porsche namjerava preuzeti većinski udjel u Volkswagenu što je kompanija javno demantirala.

Prema mišljenju tužiteljstva, javni demantij kompanije potaknuo je neke ulagače na kratku prodaju Volkswagenovih dionica, odnosno na klađenje na pad cijene. Međutim, kasnije se utvrdilo da je Porsche cijelo vrijeme tajno prikupljao opcije na kupnju Volkswagenovih dionica. Kada je taj podatak izašao na vidjelo u listopadu 2008. godine, cijena dionice snažno je porasla zbog čega su pretrpili gubitke inozemni hedge fondovi koji su se kladili na pad cijene. Tužitelji su u optužnici tvrdili da je tadašnji izvršni direktor Wiedeking i financijski direktor Härter još u veljači donijeli odluku da Porsche pokuša preuzeti VW tijekom 2009. godine. Pokušaj je kasnije propao, a Porsche se našao na rubu bankrota.

Wiedeking i Härter kompaniju su napustili sredinom 2009. godine. Njihovi su pak odvjetnici uvjereni da će se i u ponovljenom suđenju argumenti tužiteljstva pokazati kao potpuno neutemeljeni. Porsche nije izravno uključen u parnicu, ali je kompanija priopćila kako pozdravlja mogućnost da se cijeli slučaj konačno raščisti na sudu te da vjeruje u neutemeljenost optužbi protiv Wiedekinga i Härtera. Tijekom prošle parnice branitelji su tvrdili da je tužiteljstvo otvoreno stalo na stranu "nepoznatih investicijskih fondova" koji su pokrenuli "visokošpekulativne i iracionalne oklade".  

Komentirajte prvi

New Report

Close