Bingo lani ostvario dobit od 268 mil. kuna, Konzum u minusu 168 milijuna

Autor: Poslovni dnevnik , 08. svibanj 2017. u 13:51
Bingove investicije nastavile su se i ove godine

Tuzlanski trgovački lanac prestigao hrvatsku kompaniju u Bosni i Hercegovini.

Prošla godina za tuzlansku kompaniju Bingo bila je jedna od najboljih. Prema analizi poslovnog portala akta.ba, a na temelju financijskih pokazatelja dobivenim od Financijsko-informatičke agencije FIA, kompanija Bingo je prošle godine ostvarila dobit veću od 67 milijuna maraka (oko 268 milijuna kuna).

Također, rekordan je bio i broj zaposlenih radnika, njih 5605, dok je ukupan prihod iznosio više od 915 milijuna. U usporedbi s godinom ranije, dobit je veća za 11 milijuna maraka, a broj radnika za 1140. Tuzlanska kompanija je prošle godine imala i velike investicije, diljem BiH otvoren je veći broj poslovnica, City Centar u Tuzli, Karting Arena u Sarajevu, a investirali su i u Semberku. Bingove investicije nastavile su se i početkom ove godine.

Preuzeli su vlasništvo u konjičkom Unevitu, kupili Alta Shopping Centar i TC Merkur Otoka u Sarajevu i spasili tuzlansku Ditu od propasti. Za razliku od Binga, prošla godina za Konzum je bila jedna od najlošijih od kada posluje u Bosni i Hercegovini. Kompanija je poslovala s gubitkom od 42 milijuna maraka (168 milijuna kuna), manji su, također, bili i prihodi, kao i broj zaposlenih radnika. Ukupan prihod u 2016. godini iznosio je više od 751 milijun maraka, dok je u 2015. godini bio 852 milijuna maraka.

Bingo već godinama ima višestruko veću dobit od Konzuma. Tako je 2014. godine dobit Konzuma bila samo 4,3 milijuna KM, dok je dobit Binga bila gotovo deset puta veća i iznosila više od 40 milijuna KM. Gledajući na iznesene podatke, potvrđene su informacije međunarodne organizacije za istraživanje tržišta Euromonitor koja je priopćila da je kompanija Bingo prestigla Konzum po prodaji u 2016. godini, te zauzela poziciju tržišnog lidera u Bosni i Hercegovini. Činjenica je i da Konzumu nosi teret Agrokora na leđima pod čijim se okriljem nalazi, a koji je u velikim problemima, kako u zemljama regije, tako i u BiH, navodi akta.ba.

Komentirajte prvi

New Report

Close