BH Telecom i HT Mostar čeka procjena vrijednosti

Autor: Poslovni dnevnik , 12. veljača 2017. u 22:00
Hoće li turski Turkcell postati vlasnik dijela BH Telecoma, kako tvrdi oporba u FBiH?/FOTOLIA

Fadil Novalić, premijer FBiH, rekao da je nakon analize poslovanja moguća privatizacija 10% udjela u BH Telecomu ili uvođenja još domaćih vlasnika kao pomoć pri upravljanju.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine krajem prošlog tjedna prihvatila je informaciju Ministarstva prometa i komunikacija u vezi s preuzetim obvezama iz Pisma namjere koje je potpisala vlada i obvezala se da će u konzultacijama s Grupom Svjetske banke i/ili EBRD-om završiti financijsku i operativnu temeljitu procjenu vrijednosti (due diligence) za kompaniju BH Telecom iz Sarajeva.

 Ta obveza predstavlja strukturalnu odrednicu, navodi portal Indikator.ba. S ciljem primjene te obveze, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija navodi da će BH Telecom biti kontaktiran od strane navedenih financijskih institucija zbog potpisivanja ugovora o povjerljivosti, kako bi bio osiguran pristup relevantnim podacima. Slična procjena će uslijediti i u javnom poduzeću Hrvatske telekomunikacije iz Mostara, priopćeno je iz vlade FBiH.  

Fadil Novalić, premijer FBiH, nedavno je rekao da je nakon izrade detaljne analize poslovanja moguća djelomična privatizacija 10 posto udjela državnog vlasništva u BH Telecomu ili uvođenje još domaćih vlasnika koji bi pomogli da se bolje upravlja tom kompanijom. Oporbeni SDP optužio je vladu FBiH da bez znanja građana, bez javnih poziva i procedura, namjerava prodati BH Telecom unaprijed određenim kupcima.

Pozivajući se na analizu stanja BH Telecoma, objavljenoj u pojedinim medijima, SDP je optužio vladu FBiH da je kao strateškog partnera za BH Telecom izabrala turski državni telekom Turkcell, te da je predstavnike te turske kompanije već poslala u BH Telecom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close