Bayer se okreće ‘Life Science’ tvrtkama

Autor: Poslovni dnevnik , 23. rujan 2014. u 22:01
Slijedi snažnije ulaganje u razvoj i istraživanje/REUTERS

‘Life Science’ segment trenutno već čini oko 70% Bayerove prodaje i 88% EBITDA prije posebnih stavki.

Bayer se u budućnosti namjerava u potpunosti usredotočiti na Life Science tvrtke – HealthCare i CropScience – a MaterialScience izvesti na burzu kao zasebnu tvrtku.

Na taj se način Bayer pozicionira kao vodeća svjetska tvrtka u području ljudskog, životinjskog i biljnog zdravlja. Jučer je Nadzorni odbor jednoglasno odobrio planove Upravnog odbora. "Naša je namjera stvoriti dvije vrhunske globalne korporacije: Bayer kao tvrtku svjetske klase u inovacijama u područjima životnih znanosti te MaterialScience kao vodeću tvrtku u području polimera", najavio je predsjednik Upravnog odbora Bayera dr. Marijn Dekkers. Rekao je kako obje tvrtke imaju odlične izglede za uspjeh u svojim industrijama. Očekuje se kako će razine zaposlenosti ostati stabilne tijekom sljedećih nekoliko godina, kako u Njemačkoj, tako i globalno.U posljednjih se nekoliko godina Bayerovo težište znatno pomaknulo prema njegovim "Life Science" djelatnostima uz uspješno plasiranje novih farmaceutskih proizvoda, nadolazeće preuzimanje tvrtke za bezreceptne proizvode Merck & Co, Inc. u SAD-u, te vrlo uspješan razvoj CropScience poslovanja.

 

29mlrd.

eura vrijednost je prodaje koju su ostvarile buduće tvrtke grupe Bayer

Cilj je nastaviti pozitivan razvoj tih djelatnosti u budućnosti kroz daljnje investiranje u rast. Nakon redovitog ocjenjivanja poslovnog portfelja, Upravni odbor je odlučio usmjeriti tvrtku na ova područja. "Life Science" trenutno već čini oko 70% Bayerove prodaje i 88% EBITDA prije posebnih stavki. Izlazak tvrtke MaterialScience na burzu kao zasebne tvrtke planira se u idućih 12 do 18 mjeseci. Glavni razlog za ovaj potez je pružiti toj tvrtki izravan pristup kapitalu za potrebe budućeg razvoja. Također, MaterialScience kao zasebna tvrtka može u potpunosti uskladiti svoje organizacijske i procesne strukture i korporativnu kulturu s vlastitim industrijskim okruženjem i poslovnim modelom.Tvrtke buduće grupe Bayer su u 2013. ostvarile pro forma prodaju od približno 29 milijardi eura. Zapošljavat će gotovo 99.000 ljudi, a sjedište tvrtke će ostati u Leverkusenu. "Bayer će nastaviti djelovati kao poduzeće s atraktivnim i uravnoteženim portfeljem i primarnim naglaskom na daljnji razvoj poslovanja", objasnio je Dekkers.

U tu svrhu, tvrtka namjerava povećati svoje istraživačke i razvojne izdatke, selektivno ojačati rano istraživanje na dodirnim točkama tvrtki HealthCare i CropScience te nastaviti voditi uspješnu komercijalizaciju nedavno plasiranih farmaceutskih proizvoda. Tako Bayer očekuje kako će novi lijekovi iz područja onkologije, oftalmologije, antikoagulantnog liječenja te liječenja plućne hipertenzije imati kombinirani godišnji prodajni potencijal od najmanje 7,5 milijardi eura. "Čvrsto vjerujemo kako će MaterialScience iskoristiti svoj zasebni status kako bi rasporedio svoje postojeće snage još brže, učinkovitije i fleksibilnije u globalnoj konkurentnoj areni", komentirao je Dekkers. Strategija i korporativna kultura usklađene s tehnološkim i troškovnim vodstvom, zajedno s mogućnošću donošenja vlastitih investicijskih i portfeljnih odluka, pružit će toj tvrtki najbolje razvojne mogućnosti na vrlo konkurentnom tržištu.

Prema riječima Dekkersa, to uključuje i izravan pristup tržištu kapitala, tako da se u budućnosti neće morati natjecati s Life Science tvrtkama za investicijska sredstva."MaterialScience vrlo je dobro pozicionirana tvrtka koja danas upravlja vrlo modernim, konkurentnim objektima velikih razmjera. Kontinuirano smo ulagali u te objekte, čak i u teškim gospodarskim vremenima", istaknuo je Dekkers, pozivajući se na proizvodne pogone na svjetskoj razini u Šangaju u Kini, te na novi TDI pogon u Dormagenu u Njemačkoj koji će biti službeno otvoren u prosincu. Samo između 2009. i 2013. Bayer je uložio ukupno više od 3,8 milijardi eura u nekretnine, postrojenja i opremu te istraživanje i razvoj za tvrtku MaterialScience. Nakon planiranog izlaska na burzu, MaterialScience će biti četvrta najveća kemijska tvrtka u Europi; u 2013. ostvarila je globalnu prodaju veću od 11 milijardi eura (pro forma brojka). Nova tvrtka planira zapošljavati globalnu radnu snagu od otprilike 16.800 radnika, uključujući i oko 6.500 u Njemačkoj. Imat će novo ime i identitet sa sjedištem u Leverkusenu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close