BAT želi preuzeti preostale dionice FDS-a

Autor: Poslovni dnevnik , 28. rujan 2016. u 22:00
Iz BAT-a tvrde da su njihovi planovi s FDS-om dugoročni

Nakon kupovine 39,9 posto dionica sarajevske tvornice duhana od vlade FBiH BAT ide dalje jer namjerava ojačati svoj položaj na tržištu cigareta u središnjoj Europi.

British American Tobacco (BAT) je preko CID Adriatic Investmentsa nakon kupovine 39,9% udjela vlade FBiH u Fabrici duhana Sarajevo (FDS), nedavno poslao i službenu obavijest o ponudi za preuzimanje i preostalog dijela dionica.

Namjera BAT-a je da preuzimanjem FDS-a ojača svoj položaj na tržištu cigareta u središnjoj Europi. Predsjednik Uprave BAT Adrie Ram Addanki izjavio je da je preuzimanje udjela vlade FBiH prirodno proširenje TDR-ove strategije akvizicija, navodi portal Faktor. "Želimo biti snažnije prisutni u središnjoj Europi", rekao je Addanki, dodajući da se zbog strogih zahtjeva Londonske burze do formalnog zaključenja posla ne mogu otkrivati detalji u vezi s FDS-om.

"Za nas kao partnere u razvoju gospodarstva BiH važno je da se poboljša poslovna klima i reformira porezni sustav. Potrebno je i učiniti tržište predvidljivim za investitore", poručio je Addanki. Prema njegovim riječima, BAT je ozbiljna korporacija koja u BiH ne planira ostati samo jednu godinu i potom otići zauvijek. "Naše preuzimanje TDR-a za 500 mil. eura i uloženih oko 20 mil. eura u modernizaciju pogona pokazuju da namjeravamo raditi dugoročno i ozbiljno. Ozbiljni smo u namjerama i prema FDS-u i nadamo se da će preuzimanje biti uspješno", rekao je Addanki. Adrie James Pearson, član Uprave za financije BAT-a dodao je da je kompanija osigurala novac za preuzimanje udjela vlade FBiH u FDS-u. 

Komentirajte prvi

New Report

Close