BAT seli pogon iz Njemačke, kandidat i Hrvatska?

Autor: Ana Blašković , 12. srpanj 2016. u 22:01
BAT-u su njemačke plaće previsoke

U kompaniji razmišljaju o tome da proizvodnju presele u istočnu Europu, pri čemu se među zemljama kandidatima spominju i Rumunjska, Mađarska te Poljska gdje su već izgradili ogromnu tvornicu.

Proizvođač cigareta British American Tobacco (BAT), vlasnik TDR-a, planira preseliti proizvodnju iz Njemačke u zemlje istočne Europe, a među kandidatima je i Hrvatska, pišu njemački mediji. Sredinom idućeg tjedna Nadzorni odbor donijet će  odluku o zatvaranju pogona u njemačkom Bayreuthu, piše berlinski dnevnik Die Welt pozivajući se na izvore u odboru.

BAT je službeno potvrdio tek da bi informacije o sudbini europskih pogona trebale biti objavljene do sredine mjeseca. Na vrhuncu proizvodnje iz tog pogona izlazilo je 53 milijarde cigareta godišnje, od čega je trećina išla na njemačko tržište, a ostak se izvozio u ostale zemlje Europe. Prve naznake da bi se mogao staviti ključ u bravu pojavile su se već prije nekoliko godina nakon što je BAT odlučio povući odjele IT-a i nabave duhana iz Hamburga i preseliti ih u u London što je tada objašnjeno restrukturiranjem na razini koncerna.

Financijsko poslovanje već je ranije povučeno iz Hamburga. Sada u BAT-u razmišljaju o tome da proizvodnju presele u istočnu Europu, pri čemu se među zemljama kandidatima spominje i Hrvatska, ali i Rumunjska, Mađarska te Poljska gdje su već izgradili ogromnu tvornicu, piše Die Welt. Inače, sam plan o zatvaranju u Njemačkoj nije nikakva novost. Među ključnim razlozima za taj potez u tom koncernu su opetovano navodili argument visokih troškova plaća u njemačkom pogonu u kojem je trenutno zaposleno oko 400 radnika.

Nakon preseljenja proizvodnje, u pogonu u Bayreuthu bi se trebao prozvoditi samo fino rezani duhan i to zahvaljujući snažnom trendu rasta tržišta motanih cigareta u proteklih nekoliko godina. Britanski BAT trenutno je s 20 posto udjela na njemačkom tržištu treći na ljestvici; tržišni lider je Philip Morris dok drugo mjesto pripada Reemtsmi Cigarettenfabriken, tvrtki sa sjedištem u Hamburgu, inače podružnici britanskog Imperial Tobaccoa. Preustroj poslovanja BAT-a trebao bi trajati nekoliko godina tijekom kojih bi BAT visokim otpremninama i prijevremenim umirovljenjima smanjio broj radnika, piše Die Welt. 

Komentirajte prvi

New Report

Close