BAT lani povećao dobit 15 posto

Autor: Ksenija Končevski , 09. ožujak 2009. u 22:00

Zahvaljujući poskupljenju cigareta i kupnji tvrtki u Turskoj i Danskoj, BAT-u skočila dobit na 3,4 mlrd.$

Dok u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) upozoravaju da konzumacija duhana ubija jednog od deset odraslih ljudi, iz British American Tobaccoa (BAT) i Philip Morris Internationala (PMI) izvijestili su da ljudi i dalje kupuju skuplje brendove cigareta. British American Tobacco proizvođač je poznatih cigareta Lucky Strike i Pall Mall, a Philip Morris International najpoznatiji je po Marlboru. Na svijetu puši više od milijardu ljudi, a od posljedica konzumacije duhana globalno će u ovom stoljeću umrijeti milijardu ljudi, osim ako vlade u siromašnim nacijama ne povećaju porez na potrošnju duhanskih proizvoda i ne izdaju upozorenje o njihovoj štetnosti za zdravlje, poručuju iz WHO-a.

Popularni brendovi
Unatoč pesimističnim prognozama WHO-a, vodeći svjetski duhanski proizvođači izvijestili su o uspješnim rezultatima poslovanja za 2008. godinu. Najveći europski proizvođač cigareta BAT, kojeg predvodi predsjednik Uprave Paul Adams, poslovanje za 2008. godinu završio je 15-postotnim skokom neto dobiti u prvom redu zahvaljujući akvizicijama duhanskih kompanija u Turskoj i Danskoj i poskupljenju cigareta. Lanjsku neto dobit BAT je povećao na 2,4 milijardi funti (3,4 milijarde dolara) prema 2,9 milijardi dolara, koliko je iznosila za 2007. Prihode je kompanija pritom povećala 21 posto na 16,7 milijardi dolara, a isporuke najskupljih brendova cigareta uvećao je pet posto. “Pušači koji redovito puše cigarete smatraju ih neophodnim dijelom svakodnevnog života”, objašnjava Jonathan Fell, analitičar Deutsche Bank. Prodaju je BAT u promatranom razdoblju povećao četiri posto. Od toga tri četvrtine rasta tvrtka je generirala zahvaljujući akviziciji pogona za proizvodnju cigareta turskog Tekela. Tako je stekla 36 posto tržišta u Turskoj.Akvizicijom danskog proizvođača Skandinavisk Tobakskompagni sada drži 60 posto skandinavskog tržišta. BAT je turski Tekel kupio za 866 milijuna funti, a dansku kompaniju je preuzeo za 2,05 milijardi funti kombinacijom gotovine i dionica. BAT, kao i drugi konkurentski duhanski proizvođači lani su poskupjeli cijene proizvoda i proširili se akvizicijama zbog pada prodaje na američkom i tržištu zapadne Europe. PMI, koji proizvodi Marlboro, nedavno je objavio rezultate poslovanja za 2008.. Lanjskog ožujka PMI je izdvojen iz američke korporacije Altria Group. Razdvajanje američkog od internacionalnog poslovanja duhanske divizije Philipa Morrisa, koji najviše prihoda ostvaruje u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj od Uprave američke Altrije, zatražili su dioničari nakon što je u ožujku preklani Altria izdvojila svoju tvrtku kćer Kraft Foods.

Pad dobiti
Neto dobit PMI-a za 2008. narasla je 14,1 posto na 6,8 milijardi, sa 6 milijardi dolara koliko je tvrtka bilježila za 2007. godinu. PMI, kojeg predvodi predsjednik Uprave Louis Camilleri, lani je isporuke cigareta povećao 2,5 posto, a Marlbora 0,2 posto. Neto dobit u zadnjem kvartalu lani pala je 8 posto na 1,5 milijardi. Isporuke cigareta PMI-a u istočnoj Europi, na Bliskom istoku i Africi rasle su 4,4 posto, a u Latinskoj Americi i Kanadi 11,3 posto, dok su isporuke u Europskoj uniji pale 5,5 posto.




Komentirajte prvi

New Report

Close