BASF u Ludwigshafenu pokrenuo TDI postrojenje kapaciteta 300.000 metričkih tona

Autor: Poslovni.hr , 18. studeni 2015. u 11:42
Foto: BASF

Predsjednica pokrajinske Vlade Malu Dreyer istaknula je važnost ove investicije za regiju.

BASF je svečano pustio u rad novo postrojenje za proizvodnju TDI-ja (toluendiizocijanat) na svojoj lokaciji u Ludwigshafenu. Postrojenje ima godišnji kapacitet 300.000 metričkih tona. Investicija sveukupno iznosi više od milijardu eura. Ovom dosad najvećom investicijom na toj lokaciji otvorit će se oko 200 radnih mjesta.

Gosti na svečanosti otvorenja bili su Sigmar Gabriel, savezni vicekancelar te ministar gospodarstva i energetike, i Malu Dreyer, predsjednica Vlade pokrajine Falačko Porajnje. “Zadovoljstvo mi je biti na svečanosti otvorenja TDI postrojenja i čestitati BASF-u na ovom dalekovidnom projektu. BASF je pokretanjem novog postrojenja poduzeo inovativan korak, a istodobno iskazao predanost Ludwigshafenu kao industrijskoj lokaciji,” rekao je Sigmar Gabriel.

Predsjednica pokrajinske Vlade Malu Dreyer istaknula je važnost ove investicije za regiju: “BASF je najveća tvrtka u pokrajini Falačko Porajnje i daje bitan doprinos gospodarstvu naše regije. Investicija od milijardu eura i 200 novih radnih mjesta važan je gospodarski signal čija važnost prelazi granice Ludwigshafena. Novim postrojenjem BASF je ponovo dokazao da je sinonim za najsuvremeniju njemačku tehnologiju.”

Dr. Kurt Bock, predsjednik Upravnog odbora izvršnih direktora tvrtke BASF SE, rekao je: “Zahvaljujući znanju koje su u ovaj projekt unijeli zaposlenici BASF-a iz cijelog svijeta i izvrsnoj integriranosti u naš sustav BASF Verbunda, ovo će postrojenje biti jedno od najmodernijih i najkonkurentnijih pogona u svijetu. To će nam omogućiti da još bolje služimo našim kupcima u Europi.” Bock je zahvalio na izvrsnoj suradnji svima koji su sudjelovali u projektu – zaposlenicima, partnerima i tijelima javne uprave.

Kompleks za proizvodnju TDI-ja obuhvaća komponente koje proizvode DNT (dinitrotoluen), TDA (toluendiamin) i TDI (toluendiizocijanat). Nadalje, projekt je uključio modernizaciju i proširenje proizvodnih pogona za ključne prekursore u sustavu Verbunda. Pored toga, BASF je realizirao investicije u infrastrukturu za opskrbu parom, električnom strujom i vodom.

TDI je ključna komponenta poliuretana. Često se upotrebljava u industriji namještaja (elastična pjena za madrace i jastuke, premazi za drvo) i automobilskoj industriji (jastuci za sjedala). BASF ima TDI postrojenja na sljedećim lokacijama: Yeosu (Južna Koreja), Caojing (Kina) i Geismar (Louisiana, SAD). Ona zajedno imaju kapacitet 480.000 metričkih tona. Nakon pokretanja pogona u Ludwigshafenu, postrojenje u njemačkom gradu Schwarzheide postupno će se ugasiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close