Aviokompanije uvode nova pravila za ručnu prtljagu

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Manja prtljaga znači i manju ukupnu težinu, a to znači i manje goriva koje avion troši i to je opcija koja svakako zanima prijevoznike.

Međunarodna udruga zračnog prijevoza (IATA) odredila je nove, znatno manje dimenzije "ručne" prtljage. Mnogi prijevoznici, uključujući i Lufthansu, su najavili "zanimanje" za ovu smjernicu, prenosi Večernji list.

Svi koji često lete znaju kakva se borba obično vodi za prostor u prtljažniku iznad sjedala aviona: osobito po zimi kad se negdje još mora nagurati i kaput, putnici koji posljednji uđu u avion imaju još jedva šansi bilo što nagurati u, zapravo razmjerno velik, prtljažni prostor u kabini.

Na konferenciji organizacije zračnih prijevoznika IATA koja je ovog tjedna održana u Miamiju, određene su nove smjernice za ručnu prtljagu putnika. Dosad je ručna prtljaga smjela biti visoka 55 centimetara, široka 45 i duboka 25 centimetara. Po novoj smjernici, visina - uključujući i eventualne kotačiće na torbi - bi ostala ista, ali kofer će smjeti biti znatno uži - samo 35 centimetara i tanji - 20 centimetara.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve