Austrijski vlasnik Osijek Koteksa odlazi u stečaj

Autor: Tomislav Oharek , 20. lipanj 2013. u 22:00
Stečaj bi mogao pokrenuti lavinu otkaza u Austriji/EPA

Alpine Bau, veličinom druga građevinska tvrtka u Austriji, nakupio 2,6 milijardi eura obveza.

Otvara se stečaj nad većinskim vlasnikom Osijek Koteksa, austrijskom tvrtkom Alpine Bau.

Austrijski mediji navode kako je riječ o najvećem bankrotu u toj zemlji u posljednjih 60 godina. Alpine Bau je, veličinom druga građevinska kompanija u Austriji, nakon Strabaga, a u stečaj ulazi s obvezama od 2,6 milijardi eura. Tvrtka zapošljava više od 15.000 ljudi, od čega oko 6500 u Austriji, a lani je ostvarila 3,2 milijarde eura prihoda. Ipak, godinu je zaključila s 450 milijuna eura gubitka zbog otpisa neprofitabilnih projekata u inozemstvu. Kako piše Glas Slavonije, još je rano o procjeni je li, i koliko u tome ima udjela i poslovanje Osijek Koteksa, čije su većinsko vlasništvo Alpine stekli prije dvije godine. U suvlasništvo su ušli 2009. godine, tada je to bio snažan zamah osječkoj tvrtki koja je bila uključena i u niz velikih infrastrukturnih radova u inozemstvu, poput sudjelovanja na gradnji mosta Beška, kod Novog Sada. No, priča se znatno promijenila od veljače prošle godine kada se krenulo s masovnim otpuštanjem radnika.

 

661milijun

eura vrijedi imovina tvrtke Alpine Bau

Osijek Koteks prošlog mjeseca napustio je i gradilište na južnoj obilaznici Osijeka.Stanje s Alpine Bauom jučer se dodatno zakompliciralo nakon što je, kako javlja Reuters, i njemačko poslovanje Alpine Bau podnijelo zahtjev za otvaranje stečaja. To poslovanje zapošljava 1500 radnika i lani je imalo oko 600 milijuna eura prihoda."Imamo jasan cilj čišćenja Alpinea. Stečajni postupci su prikladan način da bi se stvorila zdrava osnova buduće kompanije", rekao je Franz Jainz, predsjednik Uprave Alpine Bau Deutschlanda.Inače, prema procjeni kreditnih agencija imovina Alpine Bau vrijedi tek 661 milijun eura. Podnošenje zahtjeva na sudu u Beču znači da će stečajni upravitelj sada utvrditi stanje poslovanja u Alpine Bau, temeljne poslovne jedinice u sklopu grupe Alpine Holding, koju je lani preuzela španjolska tvrtka FCC. Stečajni upravitelj će u idućim tjednima ocijeniti je li tvrtkin plan restrukturiranja prihvatljiv, objavila je kreditna agencija KSV.

Gubitaška grupa Alpine, započela je drugi krug pregovora o namirivanju dugova, nakon što je FCC u ožujku dao novu injekciju novca, uz uvjet da kreditori umanje dugovanja za 150 milijuna eura. Izvršni direktor Alpinea Arnold Schiefer samo dan ranije je pozitivno govorio o pregovorima, napominjući da očekuje sklapanje dogovora za najviše tri tjedna. No samo nekoliko sati kasnije FCC je uskratio  novo financiranje, kazao je čelnik radničkog vijeća Alpine Bau."To je stvarno bilo iznenađenje", kazao je Hermann Haneder za ORF. Ujedno je izrazio bojazan da bi poteškoće Alpinea mogle povući za sobom i mnoge male dobavljače. "Ministarstvo rada procjenjuje da bi 500 kompanija moglo otići u stečaj, što bi rezultiralo gubitkom do 5000 radnih mjesta." 

Komentirajte prvi

New Report

Close