Austrijski Vip Mobile sa 129 milijuna eura najveći gubitnik među stranim tvrtkama

Autor: Rato Petković , 06. kolovoz 2009. u 22:00

Većina stranih kompanija očekuje gubitke i u ovoj godini

Na listi prvih deset najuspješnijih srpskih kompanija u polovici je zastupljen strani kapital. Njihova dobit je manja u usporedbi s 2007. godinom, ali je dobitna marža, koja se kreće između 13 i 21 posto, još uvijek dovoljan razlog da se ne razmišlja o napuštanju Srbije. I to bez obzira na deprecijaciju dinara u odnosu na euro od 20 posto.

Povlačenje iz Srbije
Što se tiče poslovanja, najviše je nazadovala smederevska željezara US Steel koja je zbog nastale globalne krize lani pala na 50. mjesto, dok se godinu dana ranije nalazila u društvu pet najuspješnijih kompanija. Ipak, neuspjeh nije dovoljan razlog da poslovodstvo napusti Srbiju, koja ionako nije bila njezino glavno tržište, s obzirom da se 80 posto proizvedenog čelika izvozi. US Steel je prošlu godinu završio na nuli, jer je ostvario skromnu dobitnu maržu 0,45 posto. Teškoće u proizvodnji još nisu savladane, ali je izlaz potražen u otpuštanju radnika. Od 260 najavljenih otkaza najviše će ih dobiti zaposleni u administraciji.US Steel nije najneuspješnija strana kompanija u 2008. godini. Najveće gubitke zabilježili su operater mobilne telefonije Vip Mobile (129 milijuna eura), kojeg je osnovala austrijska kompanija Mobilkom. Vip Mobile posluje tek dvije godine i još se nalazi u fazi osvajanja tržišta. U Vipu su uvjereni da će početi ostvarivati pozitivne poslovne rezultate kada budu osvojili najmanje 20 posto tržišta. Drugi po gubicima je američki SBB, operater kablovske televizije, koji je također uložilo značajna sredstva u osvajanje tržišta. Dragica Pilipović Chaffey, predsjednica Upravnog odbora SBB-a, kaže da su prije svega investicije od 15 milijuna eura imale najveći utjecaj na lanjski gubitakNa listi kompanija koje su ostvarile značajan minus nalazi se duhanska kompanija Japan Tobacco International koja je 2006. kupila Duvansku industriju Senta. Goran Pekez, direktor za korporativne poslove i komunikacije u toj kompaniji objašnjava da su ulaganja od čak 100 milijuna dolara isključivi krivac za gubitak od oko 10 milijuna eura, ali u JTI, zbog toga nitko ne razmišlja o povlačenju iz Srbije.

Pad prodaje
U Srbiju je lani uloženo oko 2,5 milijarde dolara neto izravnih stranih investicija. Najveći ulagači među kompanijama koje su preuzele tvrtke su Heineken, novi vlasnik pivovara u Zaječaru i Novom Sadu te PepsiCo koja je kupila beogradskog proizvođača grickalica Marbo Product. Međutim, ove godine bit će još gore s obzirom da je Tarkett-Sintelon u prvih šest mjeseci zabilježio pad prodaje za 20 posto, a Lafarge je 30 posto.




Komentirajte prvi

New Report

Close