Austrijski Telekom u utrci za srpskim

Autor: Rato Petković , 18. listopad 2010. u 22:00

Osim Telekoma Austrije, očekuje se da će se na natječaj javiti i Deutsche Telekom, France Telecom te egipatski Orascom

Prema dostupnim informacijama potencijalni kupci Telekoma Srbije, uz već spomenuti Deutsche Telekom, spominju se Telekom Austria, francuski Telecom, te egipatski Orascom. Planirano je da se prodaja okonča aukcijom, najkasnije do ožujka 2011. godine.

Sugestija savjetnika
Natječaj će biti objavljen do kraja listopada, a početna cijena iznosit će 1,4 milijarde eura. Stručnjaci tvrde da najveće izglede ima austrijska kompanija, ali pitanje je kako će reagirati antimonopolska komisija, jer austrijski Telekom u Srbiji već ima operatera mobilne telefonije Vip Mobile za koji je platila licenciju od 300 milijuna eura. U Srbiji, naime, posluje još samo norveški Telenor, tako da je pitanje bi li Telekom Austria stekao monopolski položaj. Na prijedlog privatizacijskog savjetnika Citygroupa srpska vlada odlučila je ponuditi na prodaju 51 posto tvrtke. Radi se o najprofitabilnijoj srpskoj kompaniji koja je lani ostvarila dobit od 125,2 milijuna eura. PTT Srbija, u čijem sastavu posluje Telekom, prenio je na vladu 80 posto Telekoma, dok se preostalih 20 posto nalazi u vlasništvu grčkog OTE-a. Vlada je namjeravala prodati 40 posto Telekoma, ali je na sugestiju savjetnika kasnije ponudila većinski paket. Naime, da se prodaje manji postotak prednost bi imao Deutsche Telekom zato što je, kao suvlasnik 30 posto OTE-a, već “jednom nogom” u tvrtki. Citygroup je procijenio vrijednost Telekoma na 2,43 milijarde eura, što je manje od vladina očekivanja. U vladi su smatrali da vrijedi najmanje tri milijarde eura.Telekom Srbije u mobilnoj telefoniji ima 7,7 milijuna, a u fiksnoj 3,4 milijuna milijuna korisnika. Internet preko Telekoma uzima 485.000 kućanstava. Novi vlasnik ove tvrtke automatski bi dobio poslovanje u Crnoj Gori i Republici Srpskoj u kojima srpski operater ima uložen kapital. U RS ima 66 posto tamošnje kompanije, a u Crnoj Gori je većinski vlasnik tvrtke M-tel. Uz to, Telekom je vlasnik optičkog kabla, baznih stanica i kablovske mreže koja, praktično, ulazi u gotovo sva domaćinstva Srbije.U međuvremenu vlada vodi pregovore s grčkom kompanijom OTE, kojoj predlaže da i ona proda udjel u Telekomu. U tom slučaju vlada bi mogla ostvariti namjeru da zadrži “zlatnu dionicu”, a time i mogućnost prava veta.

Građanima besplatno
Vlada se prije obvezala prepustiti građanima 15 posto kapitala u obliku besplatnih dionica, te 6,4 posto bivšim i sadašnjim zaposlenicima, pa bi mogla ostati bez utjecaja u Telekomu.

Komentirajte prvi

New Report

Close