Austrijski RBA najavio mogući gubitak i u ovoj godini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. ožujak 2015. u 11:00
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Austrijska banka planira prodati poslovanja u Poljskoj i Sloveniji te smanjiti obujam aktivnosti Rusiji

 Austrijski Raiffeisen Bank International (RBI) upozorio je u srijedu da bi u 2015. godini mogao zabilježiti gubitak, drugu godinu zaredom, zbog troškova restrukturiranja nakon desetljeća ekspanzije u središnjoj i istočnoj Europi.

Ta druga najveća banka na europskim tržištima u nastajanju, koja je prošloga mjeseca objavila detalje oštrog restrukturiranja, ranije je procjenjivala da će 2015. godinu ostvariti dobit od otprilike 500 milijuna eura.

"Konsolidirani rezultati za cijelu 2015. godinu možda će biti negativni jer se očekuje da će veći dio troškova restrukturiranja (oko 550 milijuna eura) biti uknjiženi u 2015.", objavila je banka, potvrdivši da je u 2014. zabilježila gubitak od 493 milijuna eura uslijed problema s poslovanjem u Ukrajini i Mađarskoj.

RBI je priopćio i da očekuje da će neto rezervacije u ovog godini ostati visoke, ali da će biti manje u odnosu na prošlogodišnjih 1,72 milijarde eura.

Ta austrijska banka planira prodati poslovanja u Poljskoj i Sloveniji te smanjiti obujam aktivnosti Rusiji, u nastojanju da ojača stopu adekvatnosti kapitala (Tier 1) na 12 posto do kraja 2017., sa sadašnjih 10 posto. U slajdovima pripremljenima za konferencijski poziv, Raiffeisen je ponovio da će smanjenjem obujma poslovanja i rizične imovine osloboditi oko 16 milijardi eura te smanjiti troškove za petinu u odnosu na razine iz 2014. godine

Banka je dodala da je prodaja poljskog poslovanja započela te da su pregovori o prodaji poslovanja u Sloveniji u naprednoj fazi, o čemu bi konačna odluka mogla biti donesena u roku od nekoliko tjedana, kao i da postoji veliki interes za njezinu internetsku banku Zuno.

Smanjivanje rizične imovine u Rusiji za petinu do kraja 2017., bančinom najunosnijem tržišta s ostvarenom dobiti u 2014. od 340 milijuna eura, također je u tijeku. Banka planira u ovoj godini smanjiti svoju prisutnost na tom tržištu sa 65 na 44 ruska grada.

U tijeku je također revizija poslovnog modela u Mađarskoj, a plan za to tržište bit će objavljen zajedno s rezultatima za prvo tromjesečje.

RBI je objavio i da je izloženost kreditima u švicarskim francima u središnjoj i istočnoj Europi uglavnom pokrivena te da očekuje neutralan učinak kolebljivosti franka na ukupnu stopu adekvatnosti svog kapitala.

Komentirajte prvi

New Report

Close