Austrijski Raiffeisen razmatra mogućnost prodaje poljske podružnice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. prosinac 2014. u 16:52
Photo: Vedran Mulovic/PIXSELL

Austrijska banka Raiffeisen Bank International (RBI) razmatra mogućnost prodaje poljske podružnice Raiffeisen Polbank, osme banke u Poljskoj po imovini, kazala su tri izvora za Reuters.

Austrijska banka Raiffeisen Bank International (RBI) razmatra mogućnost prodaje poljske podružnice Raiffeisen Polbank, osme banke u Poljskoj po imovini, kazala su tri izvora za Reuters.

"Prodaje se Raiffeisenova poljska podružnica", kazao je u utorak upućen izvor.

Dva odvojena izvora potvrdila su tu informaciju, dodajući da je austrijska banka, inače druga po veličini na europskim tržištima u nastajanju, zatražila od Citigroupa da im pomogne pronaći potencijalne kupce.

Raiffeisen Polbank ostvario je u prvih devet mjeseci ove godine neto dobit od 172 milijuna zlota (51 milijun dolara).

RBI je kupio Polbank 2012. godine od grčkog EFG Eurobanka za 460 milijuna eura kako bi proširio poslovanje u Poljskoj. Ta im akvizicija ipak nije pomogla da bitno promijene poziciju na poljskom tržištu.

Poljski regulator odobrio je transakciju pod uvjetom da austrijska banka do sredine 2016. uvrsti u kotaciju Varšavske burze 15 posto udjela u Polbanku odnosno da u kotaciju Varšavske burze uvrsti vlastite dionice.

"Nije donesena nikakva odluka", tvrdi glasnogovornica RBI-ja Ingrid Krenn-Ditz. "U Poljskoj se trenutno fokusiramo na pripremu inicijalne javne ponude dionica (IPO). Obujam, struktura i datum IPO-a još nisu određeni", dodaje.

U austrijskoj banci tvrde da posluju dobro na svim tržištima srednje i istočne Europe osim u Ukrajini i Mađarskoj.

Izvršni direktor RBI-ja Karl Sevelda kazao je da i dalje vjeruje u regiju srednje i istočne Europe, naglašavajući ipak da pravno i gospodarsko okruženje na pojedinim tržištima u toj regiji nije poticajno za banke. Ocjenjuje se da je najveći uteg rusko gospodarstvo.

Iz RBI-ja su također najavili mogućnost djelomičnog otpisa nematerijalne imovine u Poljskoj koja iznosi do 198 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close