Austrijanci za 572 mil. € prodali slovenski Helios Japancima

Autor: Poslovni dnevnik , 07. prosinac 2016. u 22:00
Japanska ulaganja u Sloveniju odnedavno su u porastu/FOTOLIA

Cijena preuzimanja iznosi 572 milijuna eura, ali u stvari iznosi oko 340 milijuna eura jer uključuje i dug kompanije od oko 230 milijuna eura.

Iako je austrijski Ring još ove godine tvrdio da se neće povući iz slovenskog proizvođača premaza i boja Helios, kompaniju iz Domžala uskoro preuzimaju Japanci.

Naime, Ring international Holding, Franklin Templeton i GSO potpisali su ugovor o prodaji Heliosa japanskoj multinacionalnoj kompaniji Kansai Paint, javlja Delo. Cijena preuzimanja je 572 milijuna eura, ali zapravo iznosi oko 340 milijuna eura jer uključuje i dug kompanije od oko 230 milijuna eura, objasnio je predsjednik Uprave Heliosa David Kubala. Ipak, riječ je daleko višoj cijeni od one za koju je Ring kupio slovensku kompaniju 2013. godine, a koja je iznosila 145 milijuna eura. Međutim, kako navodi list, Austrijanci su u te tri godine, uz restrukturiranje tvrtke, također proveli određenu konsolidaciju grupe Helios.

 

285 milijuna

eura iznosio je prihod Heliosa prošle godine

Europsko središte
"Helios želimo razviti u snažan europski centar inovacija, s najboljim znanjem i profesionalnim vještinama u različitim segmentima premaza", rekao je prvi čovjek Kansai Painta Hiroshi Ishino. Iz Heliosa su izvijestili da će kompanija postati europsko središte japanske multinacionalne kompanije, koji je dosad najviše bila prisutna u Aziji, Africi i na Bliskom istoku, a očekuje se da će otvoriti vrata tih tržišta proizvodima slovenske kompanije. "Drago mi je i ponosan sam da imamo novog strateškog partnera, tvrtku Kansai Paint, koja je jedan od deset najboljih kompanija u industriji premaza na svijetu. Kansai Paint će za Helios predstavljati novu razvojnu platformu", izjavio je predsjednik Uprave Heliosa David Kubala.

Rast dobiti Heliosa
Helios je prošle godine ostvario prihod od 285 milijuna eura, što je manje nego u 2013. godini, kada je kompanija preuzeta, ali je neto dobit grupe porasla na 17 milijuna eura.  Predsjednik uprave Ilirike Igor Štemberger drži da je Helios još u privatizaciji trebalo prodati nekoj multinacionalnoj kompaniji, a ne tvrtki koja je u suporedbi s Heliosom malena.  Ulaganje Kansai Painta u Helios četvrta je po veličini japanska investicija u Sloveniji. Proizvođač robota Yaskawa već je 20 godina prisutnosti u Ribnici, a prošlog mjeseca je najavio izgradnju nove tvornice robota u Sloveniji.

S druge strane, Panasonic je nedavno odlučio da neće povećati svoj 10-postotni udio u Gorenju. Japanci su uložili i u Lendavu, u Daihen Varstroj. Japanska ulaganja u Sloveniji su odnedavno u porastu. Marko Jara iz Centra za međunarodno poslovanje u Gospodarskoj komori, objašnjava da je posjećujući Japan u više navrata čuo kako su Japanci prije nekoliko godina imali loša iskustva sa Slovenijom.  Naime, gotovo su već dogovorili ulaganje u automobilsku industriju u Novom Mestu, ali je posao dobio francuski Renault. Ipak, prema njegovim riječima, zanimanje Japana za Sloveniju je nedavno povećano. Slovenska vlada je Japan, uz SAD i Tursku, uvrstila među tri prioritetna tržišta.

Širenje po svijetu

Kansai Paint zapošljava 12.500 osoba
Kansai Paint ima povijest dugu gotovo sto godina i jedan od najvećih proizvođača dekorativnih, automobilskih, industrijskih i brodskih premaza u Japanu i spada među vodeće proizvođače boja u svijetu. Kansai ima 93 podružnica i 29 povezanih tvrtki koje zapošljavaju gotovo 12.500 osoba, a ostvaruje 2,632 milijarde eura prihoda od prodaje. Tvrtka je narasla i organski i kroz strateške poslovne akvizicije. Kansai je, naime, preuzeo niz tvrtki, uglavnom u Aziji i Africi. Kako tvrde, uvijek su zadržali većinu domaćih brandova, gradili nove odnose i aktivno sudjelovali u lokalnoj zajednici.

Komentirajte prvi

New Report

Close