Appleu prijeti golema kazna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. rujan 2014. u 15:34
Reuters

Europska komisija u utorak će objaviti razloge pokretanja sveobuhvatne istrage u vezi irske državne pomoći Appleu.

Europska komisija u utorak će objaviti razloge pokretanja sveobuhvatne istrage u vezi irske državne pomoći Appleu, kazao je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Antoine Colombani, signalizirajući mogućnost izricanja goleme kazne američkom tehnološkom divu.

Komisija će sutra objaviti "javnu verziju svoje odluke" o pokretanju istrage, kazao je Colombani, nakon što je jutros dnevnik Financial Times objavio da je Europska komisija u preliminarnoj istrazi u vezi Appleovih poreznih aranžmana u Irskoj utvrdila da je američka kompanija ostvarila korist od nezakonite državne pomoći koju je dobila od irskih vlasti.

Pozivajući se na izjave osoba upoznatih sa slučajem, FT piše kako se Apple okoristio milijardama eura u nezakonitoj državnoj pomoći zbog porezne stope od dva posto.

U razgovoru za FT, financijski direktor Applea opovrgnuo je da bi njihov sporazum s Irskom mogao predstavljati državnu pomoć. "Ne postoji nikakav posebni dogovor, nikada nije bilo ničeg što bi predstavljalo državnu pomoć", kazao je Luca Maestri. Iz Applea poručuju i to da plaćaju sve poreze koje su dužni plaćati.

Komisija je još u lipnju objavila da istražuje Irsku, Nizozemsku i Luksemburg u vezi aranžmana koje su te zemlje sklopile s Appleom, Googleom, Starbucksom i Fiatom zbog sumnji da na taj način te kompanije izbjegavaju plaćanje velikog dijela poreza. Irska vlada bila se o tome očitovala, tvrdeći kako nije prekršila pravila o državnoj pomoći i da će oštro braniti svoju poziciju.

Istraga američkog senatskog odbora lani je, međutim, utvrdila da je Apple smanjio svoje porezne račune za milijarde dolara vezano za kompanije registrirane u irskom gradu Corku.

Irska, Nizozemska i Luksemburg redom imaju posebno strukturirane porezne aranžmane, no slično čine i druge zemlje članice EU-a. U većini zemalja, stopa poreza koju tvrtke stvarno plaćaju gotovo uvijek je niža od nominalne, a što je nerijetko posljedica raznih "benefita" u poreznim zakonima.

Komentirajte prvi

New Report

Close