Appleu porasla dobit zbog novog iPhonea

Autor: Poslovni dnevnik , 21. listopad 2014. u 22:00
Šef Applea Tim Cook nema razloga za zadovoljstvo prodajnim rezultatima iPada koji su pali za 13 posto na godišnjoj razini/REUTERS

Neto dobit dosegla 8,5 mlrd. dolara.

Neto dobit Applea dosegnula je u trećem tromjesečju 8,5 milijardi dolara, 13 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, što se zahvaljuje rastu prodaje iPhonea, dok je prodaja iPad tablet računala ponovno pala.

Poslovno izvješće, objavljeno u ponedjeljak, pokazuje da je u proteklom kvartalu Apple prodao 39,3 milijuna iPhonea, što je 16 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje i više od 38 milijuna komada koliko su očekivali analitičari. To se ponajviše zahvaljuje snažnoj prodaji novih iPhone 6 modela, predstavljenih sredinom rujna. Snažno je, za 21 posto na godišnjoj razini, porasla i prodaja Maca, pa je u proteklom tromjesečju prodano ukupno 5,5 milijuna tihračunala . Međutim, prodaja iPad tableta pala je treće tromjesečje zaredom.

U proteklom je kvartalu Apple prodao 12,3 milijuna iPada, što je 13 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine i manje od očekivanih 13 milijuna. Posljedica je to povećanog pritiska jeftinijih modela temeljenih na Googleovom Android operacijskom sustavu. Prihodi najveće svjetske tehnološke kompanije po tržišnoj vrijednosti porasli su u trećem kvartalu za 12,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 42,12 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close