Apple uplaćuje 38 milijardi dolara

Foto: Reuters Foto: Reuters

Tehnološki div najavio najveću poreznu uplatu nakon nedavne reforme.

Američki tehnološki div Apple platiti će oko 38 milijardi dolara poreza na otprilike 250 milijardi dolara novčanih rezervi koje drži izvan SAD-a, a uslijed nedavne reforme američkog poreznog sustava.

Očekuje se da će taj iznos biti najveća porezna uplata u sklopu reforme kojom se smanjuje stopa korporativnog poreza. Kompanija također planira izgradnju novog kampusa te stvaranje novih 20.000 radnih mjesta u SAD-u.

Iz tog tehnološkog diva navode da će njihovi planovi u slijedećih pet godina doprinjeti američkom gospodarstvu s više od 350 milijardi dolara. Tvrtka nije objavila iznos gotovine koji će iz inozemstva vratiti u SAD. Apple ima podatkovne centre u sedam zemalja, a u srijedu je započeo radove i na širenju svog poslovanja u Renu u saveznoj državi Nevadi.

U slijedećih pet godina planira uložiti u podatkovne centre više od 10 milijardi dolara, što je dio kapitalnog plana ulaganja u SAD “teškog” 30 milijardi dolara.

Lokacija novog Appleovog kampusa, u kojem će se nalaziti osoblje za tehničku podršku, bit će objavljeno kasnije ove godine. Tvrtka je ranije objavila da u ovoj godini planira kapitalne izdatke od 18 milijardi dolara, u odnosu na 15 milijardi godinu ranije. Izvršni direktor Tim Cook izjavio je da je Apple “usredotočio svoja ulaganja u područja u kojima može imati izravan utjecaj na stvaranje radnih mjesta”.

Kompanija u SAD-u trenutno zapošljava oko 84.000 radnika te očekuje da će u suradnji s domaćim dobavljačima i proizvođačima ove godine imati rashode od 55 milijardi dolara. Apple je posljednja u nizu kompanija koja promovira planove o ulaganju u SAD nakon reforme američkog poreznog sustava. Između ostalog, reformom je stopa korporativnog poreza smanjena s 35 na 21 posto.

Također, njome se prestaje primjenjivati stopa na dobit koju tvrtke ostvare u inozemstvu, a u zamjenu za jednokratno plaćanje poreza.      

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!