Apple smanjio bonus Cooku s 376 na 4,17 milijuna dolara

Autor: Nikolina Buljan / VLM , 30. prosinac 2012. u 21:59
Tim Cook, predsjednik Uprave Applea/A. G./EPA

Iako je plaća prvog čovjeka tehnološkog diva porasla na čak 1,4 milijuna dolara, dogodine neće na poklon dobiti ni jednu dionicu.

Krajem 2011. godine, Tim Cook izvršni direktor  Applea i nasljednik Stevea Jobsa kao poklon za svoj  rad dobio je dionice te kompanije vrijedne 376 milijuna dolara.

Tada je u izvršnoj fotelji sjedio tek četiri mjeseca, a sada godinu dana nakon toga, kompenzacijski paket  za 2012. godinu iznosi mu svega 4,17 milijuna dolara.Ipak, ogromna razlika u nagradama u ove dvije godine, sudeći po izjavama vodećih stručnjaka, ne znači da Cook loše vodi kompaniju. Općenite ocjene za njegovo vođenje vrlo su visoke, a uspješnim su se pokazali i svi projekti koje je lansirao uključujući  iPhone 5. Također, prenosi Reuters, u srijedu je dionica Applea bila za 37 posto viša u odnosu na razdoblje prije 16 mjeseci kada je Cook stupio na čelo ove tvrtke. Zamjera mu se jedino puštanje u rad aplikacije Apple Maps odnosno sustava geografskih karti koje su imale brojne smetnje i nepravilnosti zbog čega se Cook u rujnu javno ispričao.Ono na što Cook nije izravno mogao utjecati jest i pojavljivanje aplikacija u Apple Storeu koje nemaju legalnu pozadinu. Nedavno je sud u Kini naredio Appleu da plati 160.000 dolara kineskim piscima jer se u Apple Storeu pojavila aplikacija pomoću koje su se bespravno skidale knjige kineskih autora. No, nije lako nadzirati toliki broj aplikacija, a još jedna činjenica koja opravdava razliku kompenzacijskog paketa u ove dvije godine jest i činjenica da Cook nije odmah na kraju 2011. godine dobio dionice vrijedne  376 milijuna dolara. Prema ugovorenoj stavci  Cook će dionice primiti u dva navrata.

Prvi 2016. godine, dok će drugi dio dionica moći preuzeti tek 2021. godine, što više govori o  Appleovom naumu da Cooka još dugo vremena zadrži na čelu kompanije, nego o nagloj odluci da mu se nakon četiri mjeseca čelne pozicije uruči sumanuta vrijednost dionica.Iako je ovogodišnji kompenzacijski paket znatno manji nego u 2011. godini, Cookova osnovna plaća povećala se za gotovo 50 posto pa sada iznosi 1,4 milijuna dolara, no u 2013. godini neće na poklon dobiti ni jednu dionicu Applea. Za usporedbu, Cook je u 2011. godini na poziciji glavnog operativnog direktora (COO) u Appleu imao redovitu godišnju plaću od 800.000 dolara, zajedno s bonusom od pet milijuna dolara i dionicama kompanije vrijednim 52 milijuna dolara. Prema studiji Fortune 500, izvršni direktori najvećih kompanija u prosjeku su u 2011. godini  primili godišnju plaću u iznosu od 1,1 milijun dolara, uključujući godišnji bonus u iznosu od 2,4 milijuna dolara i kompenzacijski paket u kojemu su na poklon dobivali dionice u vrijednosti od 17 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close