Apple plaća 38 milijardi dolara poreza na novčane rezerve u inozemstvu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. siječanj 2018. u 11:24
Foto: Reuters

Kompanija u SAD-u trenutno zapošljava oko 84 tisuće radnika te očekuje da će u suradnji s domaćim dobavljačima i proizvođačima ove godine imati rashode od 55 milijardi dolara.

Američki tehnološki div Apple platiti će oko 38 milijardi dolara poreza na otprilike 250 milijardi dolara novčanih rezervi koje drži izvan SAD-a, a uslijed nedavne reforme američkog poreznog sustava.

Očekuje se da će taj iznos biti najveća porezna uplata u sklopu reforme kojom se smanjuje stopa korporativnog poreza. Kompanija također planira izgradnju novog kampusa te stvaranje novih 20 tisuća radnih mjesta u SAD-u.

Iz tog tehnološkog diva navode da će njihovi planovi u slijedećih pet godina doprinjeti američkom gospodarstvu s više od 350 milijardi dolara. Tvrtka nije objavila iznos gotovine koji će iz inozemstva vratiti u SAD. 

Izvršni direktor Tim Cook izjavio je da je Apple "usredotočio svoja ulaganja u područja u kojima može imati izravan utjecaj na stvaranje radnih mjesta".

Kompanija u SAD-u trenutno zapošljava oko 84 tisuće radnika te očekuje da će u suradnji s domaćim dobavljačima i proizvođačima ove godine imati rashode od 55 milijardi dolara.

Apple ima podatkovne centre u sedam zemalja, a u srijedu je započeo radove i na širenju svog poslovanja u Renu u saveznoj državi Nevadi. U slijedećih pet godina planira uložiti u podatkovne centre više od 10 milijardi dolara, što je dio kapitalnog plana ulaganja u SAD "teškog" 30 milijardi dolara.

Lokacija novog Appleovog kampusa, u kojem će se nalaziti osoblje za tehničku podršku, bit će objavljeno kasnije ove godine. Tvrtka je ranije objavila da u ovoj godini planira kapitalne izdatke u visini 18 milijardi dolara, u odnosu na 15 milijardi godinu ranije.

Apple je posljednja u nizu kompanija koja promovira planove o ulaganju u SAD nakon reforme američkog poreznog sustava. Između ostalog, reformom je stopa korporativnog poreza smanjena s 35 na 21 posto. Također, njome se prestaje primjenjivati stopa na dobit koju tvrtke ostvare u inozemstvu, a u zamjenu za jednokratno plaćanje poreza.

Američki predsjednik Donald Trump smatra da će ta reforma američko gospodarstvo učiniti konkurentnijim te potaknuti domaće kompanije da ulažu u SAD-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close