Previše keša: Apple na računima ima gotovo 160 mlrd. $ gotovine

Autor: Tomislav Pili , 22. travanj 2014. u 12:01
Apple će u srijedu objaviti rezultate prodaje nakon ugovora s China Mobileom/REUTERS

Kompanija ima na računima gotovo 160 milijardi dolara gotovine.

Uz očekivani tehnološki iskorak u proizvodnom programu, američki investitori očekuju od Applea i još jedan val otkupa vlastitih dionica.

Prema navodima The Financial Timesa, najznačajnija američka tehnološka kompanija do sada je utrošila 50 milijardi dolara od predviđenih 100 milijardi na otkup vlastitih dionica i dividende.Izvršni direkor kompanije Tim Cook obećao je investitorima da će do kraja travnja revidirati planove o većoj podjeli profita dioničarima. Analitičari očekuju da će na otkup dionica do prosinca 2015. Apple utrošiti dodatnih 30 milijardi dolara.

 

30mlrd.

dolara mogao bi na reotkup dionica potrošiti Apple

Podsjetimo, vodeći ljudi Applea našli su se pod pritiskom aktivističkog investitora Carla Icahna koji je zatražio da se dio od gomile gotovine na kojoj "sjedi" Apple podjeli dioničarima. Prema posljednjim podacima, kompanija drži 159 milijardi dolara gotovine na računu. Tromjesečno izvješće Applea koje bi uskoro trebalo izaći otkrit će utjecaj prodaje iPhonea kroz prodajnu mrežu kineskog operatera China Mobile. Analitičari smatraju da će potražnja na kineskom tržištu  te lansiranje jeftinijeg modela 5C pogurati prodaju iPhonea prema očekivanjima od 38 milijuna komada.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Jos 2 tromjesecija pa ce prestici Ivanu7.

Naravno sve ovisi kako ce Gencerbirigli odigrati u gostima kod Trabzonspora.

To samo pokazuje koliko je Apple fabless (proizvođač bez tvornice) kompanija i kolike su joj velike marže u odnosu na troškove. Dok drugi rade proizvodnju i održavaju skupa postrojenja, Apple radi uglavnom samo razvoj, dizajn i marketing. Otprilike jednaka tvornica novca kao i Google sa svojim algoritmima koji donose nesrazmjerno velike iznose u odnosu na ulaganja u njih

New Report

Close