Apple ide na sud?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. ožujak 2015. u 10:33
Foto: Press Association/PIXSELL

Talijanski tužitelji dovršili su istragu oko navodnog izbjegavanja američkog tehnološkog diva Applea.

Talijanski tužitelji dovršili su istragu oko navodnog izbjegavanja američkog tehnološkog diva Applea da plati 879 milijuna eura na ime poreza na dobit, čime se otvara put da se zatraži otvaranje tog slučaja na sudu.

Istraga, koja je obuhvatila razdoblje od 2008. do 2013., uključivala je dva menadžera talijanske podružnice Applea i jednog menadžera irske podružnice Apple Sales International, rekao je jedan izvor upoznat sa situacijom.

Istraga je pokazala da je dobit generirana u Italiji knjižena irskoj podružnici te da je na taj način Apple smanjio oporezivu osnovicu, uštedjevši u tome razdoblju oko 900 milijuna eura, kazali su izvori.

U izjavi Reutersu, Apple je istaknuo da je jedan od najvećih poreznih obveznika u svijetu i da je platio svaki euro poreza bez obzira gdje je poslovao.

Kompanija je navela i da su talijanske porezne vlasti pregledale talijansko poslovanje Applea u 2007., 2008. i 2009. godini, te potvrdile da je ono bilo u potpunosti u skladu s OECD dokumentacijom i zahtjevima transparentnosti. "Ove nove optužbe protiv naših djelatnika potpuno su neutemeljene i uvjereni smo da će se i u tom procesu doći do istog zaključka", priopćio je Apple.

Porezne vlasti u recesijom pogođenoj Italiji oštro su krenule u suzbijanje prakse neplaćanja poreza i u domaćim i u multinacionalnim kompanijama s ciljem da ojačaju javne financije.

Komentirajte prvi

New Report

Close