Amerikanci odustali, Nijemci profitirali

Autor: Ksenija Kale , 20. prosinac 2011. u 22:00

Američki regulator strahovao je da bi spajanje rezultiralo višim cijenama i narušavanjem načela tržišne utakmice u SAD-u

Američka telekomunikacijska kompanija AT&T odustala je od preuzimanja T-Mobilea USA, američke podružnice Deutsche Telekoma (DT), vlasnika HT-a, za 39 milijardi dolara. Kao razlog propasti toga posla u AT&T-u navode oštro protivljenje regulatora u SAD-u zbog bojazni da bi navedeno spajanje rezultiralo višim cijenama i ograničenim izborom za potrošače te narušavanjem načela tržišne utakmice u SAD-u.

Nakon propasti spajanja obje će telekom kompanije morati potražiti alternativno rješenje. U AT&T-u poručuju da potezi američke vlade usmjereni na blokadu sporazuma ne mijenjaju probleme koje trpi industrija mobilnih telefona. I dalje traže dodatne frekvencije kako bi proširili poslovanje. Deutsche Telekom istodobno mora tražiti drugo rješenje za T-Mobile USA, problematično američko poslovanje kojega se već neko vrijeme pokušava riješiti. Kako će se propast ovoga spajanja odraziti na poslovanje AT&T-a i vlasnika HT-a Deutsche Telekom, od domaćih stručnjaka u analitičkim kućama Gartner i IDC Adriatics komentar nismo uspjeli dobiti. Međutim, propast posla s AT&T-om zapravo se isplatila njemačkom DT-u kojemu je američka tvrtka zbog odustajanja dužna platiti tri milijarde dolara u gotovini, što su kao mogućnost u slučaju odustajanja dvije kompanije dogovorile još u ožujku kada je dogovoreno preuzimanje. Time će AT&T DT-u do kraja godine isplatiti jedan od najviših iznosa naknade dosad dogovoren između dvije tvrtke za odustajanje od preuzimanja. Pored toga T-Mobile će dobiti velik paket mobilnih frekvencija i prava na nacionalni 3G roaming u SAD-u dogovoren na dulji rok. Podsjećamo, AT&T je u ožujku od DT-a odlučio kupiti T-Mobile USA radi stvaranja najveće mreže za bežičnu telefoniju u SAD-u. AT&T je drugi po veličini bežični operater u SAD-u, dok je T-Mobile četvrti po veličini. U slučaju spajanja s T-Mobile USA AT&T bi postao najveća američka mobilna kompanija. Zaključenje transakcije u pitanje je došlo nedavno. Podsjećamo, američka je vlada prošloga tjedna suspendirala tužbu kojom je planirala blokirati AT&T-ovo preuzimanje T-Mobilea nakon što je AT&T zatražio više vremena kako bi razmotrio prilagodbu transakcije zbog vladinih prigovora. AT&T, DT i američko ministarstvo pravosuđa od saveznog suda u Washingtonu zatražili su odgodu suđenja o potencijalnom kršenju ravnopravne tržišne utakmice u slučaju preuzimanja T-Mobilea nakon što je vlada SAD-a u rujnu pokrenula blokadu preuzimanja T-Mobilea USA uz obrazloženje da bi navedeni sporazum mogao narušiti tržišnu utakmicu američkih mobilnih komunikacija.

Prepreke

Strah od monopola
AT&T je za T-Mobile USA trebao platiti 25 milijardi dolara u gotovini, a ostalo u dionicama. Nakon objave sporazuma analitičari su upozoravali na moguće regulatorske prepreke jer bi oko 75 posto korisnika mobilnih mreža ostalo u rukama AT&T-a i Verizona.

Komentirajte prvi

New Report

Close