Američki Nikola Motor lansirao e-kamion za europske ceste

Autor: Poslovni.hr , 07. studeni 2018. u 22:00
Teslin konkurent predstavio kamion koji će na testiranje 2020., Foto: NIKOLAMOTOR.COM

Novi tegljač može i bez vozača.

Američki proizvođač električnih kamiona Nikola Motor predstavio je treću verziju svoga tegljača na hidrogenski pogon koji će biti namijenjen europskim kupcima, pišu u srijedu američki mediji.

Nikola Tre (tre na norveškom znači tri) bit će ‘prvi europski kamion za komercijalnu upotrebu s nultom emisijom’, izjavio je osnivač i izvršni direktor tvrtke Trevor Milton. Cijena novog kamiona još nije poznata. Tegljač će imati ‘rezervne kočnice, rezervni upravljački sustav, rezervne 800-voltne dc baterije i rezervnu 120-kilovatnu vodikovu ćeliju, sve potrebno za potpunu autonomiju razine 5’, dodao je Milton. Navedenim procesom duplikacije vitalnih komponenti sustava povećava se pouzdanost i performanse vozila. ‘Autonomija razine 5’, pak u samoupravljajućim vozilima podrazumijeva vožnju bez ljudskog vozača u bilo kakvim okolišnim uvjetima. Kompanija Nikola Motor, koja je osnovana 2014., a nazvana je po našem izumitelju Nikoli Tesli, baš kao i njen konkurent Tesla Company Elona Muska, također je izvijestila kako će s novim tegljačem ciljati i druga međunarodna tržišta, uključujući Aziju i Australiju.

Na internetskoj stranici s rezervacijama za njihovo najnovije vozilo stoji kako će Nikola Tre biti dostupan u Europi, Aziji i Australiji.

Početak europskog testiranja tegljača predviđen je u Norveškoj oko 2020. Kompanija je trenutačno u ‘fazama preliminarnog planiranja’ odluke o lokaciji europskog proizvodnog pogona. Inače, Nikola Motor pokrenuo je sudski postupak protiv Tesla Company početkom godine, tvrdeći da je taj proizvođač e-automobila prekršio njegove dizajnerske patente.

Komentirajte prvi

New Report

Close