Američki AT&T prikuplja novac za veliku ekspanziju u Europi

Autor: Poslovni dnevnik , 21. listopad 2013. u 22:00
Ustupili 9700 tornjeva/FOTOLIA

Prodali svoju mrežu telekomunikacijskih tornjeva Crown Castleu.

Najveća američka telekomunikacijska kompanija AT&T prodala je svoju mrežu telekomunikacijskih tornjeva kompaniji Crown Castle International za 4,85 milijardi dolara.

 

4,85milijardi

dolara slit će se na račune AT&T-a od ove transakcije

Novac od te akvizicije Uprava želi iskoristiti za širenje u Europi. AT&T je inače usred velikog investicijskog ciklusa koji uključuje nadogradnju mreže vrijednu 14 milijardi dolara. Tu je i planirani reotkup dionica vrijednih 11 milijardi Eura, a Amerikanci žele iskoračiti na europsko tržište i osigurati uporište za neizbježnu konsolidaciji razmrvljenog telekomunikacijskog sektora na starom kontinentu.

"Ovim poslom su osigurali gotovinu i financijsku fleksibilnost. Također su se izvukli iz vlasništva telekomunikacijskih tornjeva, što nije matično poslovanje pružatelja telekomunikacijskih usluga. Pa nije potrebno biti vlasnik zgrade u kojoj se nalazi supermarket da bi se neka kompanija uspješno bacvila maloprodajom", rekao je za Bloomberg Roger Entner, strateg američkog Recon Analyticsa.

Prema ugovoru, Crown Castle će kupiti 600 telekomunikacijskih tornjeva AT&T-a te dobiti ekskluzivno pravo najma i upravljanja nad njih još 9100 na u prosjeku 28 godina. Takođe Crown Castle ima pravo prvokupa preostalih tornjeva nakon 2032. godine za 4,2 milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close