Američke kompanije isplatit će dioničarima više od 1.000 mlrd. dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. svibanj 2015. u 08:52
Foto: Thinkstock

Među kompanijama koje imaju velike rezerve gotovine na računima i vjerojatno će otkupljivati svoje dionice na tržištu Goldman izdvaja Allstate Corp, Apple i Northrop Grumman Corp.

Ulagači će ove godine dobiti više od 1.000 milijardi dolara zahvaljujući odlukama američkih kompanija o povećanju dividendi i programa otkupa vlastitih dionica, procjenjuje investicijska banka Goldman Sachs, očekujući 18-postotni skok na planu otkupa i 7-postotni rast kod isplata dividendi.

"Korporativna aktivnost u prvim mjesecima 2015. godine podupire naše stajalište da će kompanije iz sastava S&P 500 indeksa ulagačima ove godine vratiti više od 1.000 milijardi dolara", kaže David Kostin, analitičar u Goldman Sachsu.

Ovih tjedana za više od 80 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa ističe razdoblje u kojem im je bio zabranjen otkup dionica uoči objave rezultata poslovanja za prvo tromjesečje.

Kompanije koje se spremaju na takve novčane injekcije mogu očekivati automatsko povećanje dobiti po dionici i dividendnih prinosa. To će vjerojatno dovesti do rasta cijena njihovih dionica, što će biti poticajno za šire tržište, poručuju iz Goldmana.

Među kompanijama koje imaju velike rezerve gotovine na računima i vjerojatno će otkupljivati svoje dionice na tržištu Goldman izdvaja Allstate Corp, Apple i Northrop Grumman Corp.

Apple je početkom prošloga tjedna najavio da će povećati program otkupa dionica s 90 milijardi na 140 milijardi dolara, a najavio je i 11-postotno povećanje kvartalne dividende. Poslovodstvo tog tehnološkog diva procjenjuje da će na taj način do ožujka 2017. godine ulagačima isplatiti oko 200 milijardi dolara.

Među mnogim kompanijama koje najavljuju povećanje dividendi ili programa otkupa svojih dionica na tržištu ističe se i McDonald's. Taj lanac restorana brze hrane je objavio tromjesečne rezultate poslovanja 22. travnja i najavio da planira vratiti dioničarima između 18 i 20 milijardi dolara kroz otkup dionica i isplatu dividendi tijekom iduće dvije godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close