Amazon golemim skladištem snažno ulazi na tržište Meksika

Autor: Tomislav Pili , 17. rujan 2017. u 10:27
Skladište će se prostirati na 92.900 četvornih metara, Foto: Reuters

Internetski trgovac kod meksičke prijestolnice gradi treći centar u toj državi.

Ohrabren stopama rasta prihoda u Meksiku, američki internetski trgovac Amazon blizu glavnog grada gradi golemi skladišni centar. No, dio analitičara upozorava da kompanija možda “trči pred rudo” nadajući se povećanju iznosa za bescarinsku kupnju u osvježenom Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Kako navodi Reuters pozivajući se na upućene izvore, Amazon u okrugu Tepotzotlan 40 kilometara sjeverno od Mexico Citya gradi golemo skladište koje će se prostirati na čak 92.900 četvornih metara. Gradnja bi trebala biti dovršena iduće godine, a tada će utrostručiti Amazonove skladišne kapacitete u Meksiku, tržištu sa 120 milijuna potrošača. Kompanija trenutno posjeduje dva skladišno-logistička centra u Meksiku koji se prostiru na 46.450 četvornih metara, oba u mjestu Cuautitlan Izcalli. Novi kompleks nalazi se 11 kilometara od postojećih skladišta.

Inače, Amazon je na meksičkom tržištu još uvijek “novajlija” s obzirom da su trgovinu elektroničkih knjiga otvorili 2013. godine, a dostavu robe započeli prije samo dvije godine. No, Amazon vrlo brzo raste te je postao treći internetski trgovac po prometu u toj državi. Podaci Euromonitora pokazuju da je lani u Meksiku uprihodio 253 milijuna dolara, dvostruko više nego godinu ranije. “Amazon se ne boji ući na novo tržište u velikom stilu”, komentirao je Neil Saunders, direktor GlobalData Retaila.

Inače, tek tri posto kupnji u Meksiku odvija se putem interneta, nasuprot 10 posto u SAD-u. No, ključ za daljnji rast u Meksiku leži u rukama pregovarača o novom NAFTA sporazumu. Američki je prijedlog da se sadašnji iznos od 50 dolara u vrijednosti robe koja se može bescarinski uvesti u Meksiko podigne na 800 dolara. Meksička strana za sada oprezno gleda na prijedlog Washingtona, ponajprije zbog pritiska domaće tekstilne i obućarske industrije. “Moramo naći sredinu u kojoj krajnja liberalizacija neće naškoditi našim gospodarstvima”, izjavio je početkom mjeseca meksički ministar gospodarstva Ildefonso Guajardo.     

Komentirajte prvi

New Report

Close