Alpine planira smanjiti broj radnika za trećinu, odlazi iz istočne Europe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. prosinac 2012. u 15:33
Thinkstock

Austrijska kompanija Alpine, podružnica posrnule španjolske građevinske grupe FCC, planira smanjiti broj radnika za trećinu i povući se iz istočne Europe, najavio je u petak njezin novi čelnik nadležan za restrukturiranje.

 Austrijska kompanija Alpine, podružnica posrnule španjolske građevinske grupe FCC, planira smanjiti broj radnika za trećinu i povući se iz istočne Europe, najavio je u petak njezin novi čelnik nadležan za restrukturiranje.

Kompanija se našla pod pritiskom nakon što su građevinski planovi stavljeni na čekanje zbog vladinih programa štednje. Alpine ima rok do kraja veljače da izradi novi plan kojim će uvjeriti banke da ne blokiraju kreditne i jamstvene linije.

Josef Schultheis, kojem je prije dva tjedna povjerena zadaća nadzora Alpineova preustroja, rekao je za austrijske novine Salzburger Nachrichten (SN) da to može postići "ako svi pomognu – banke i vlasnici, ali isto tako i kupci, dobavljači radnici".

U izjavama objavljenim u petak u SN-u, Schultheis je kazao da će broj radnika Alpinea pasti na 9.000 do 10.000, s trenutnih 15.000, dok će se prihodi smanjiti na oko dvije milijarde eura, s 3,5 milijardi eura.

Najavio je da će se Alpine u budućnosti usredotočiti na profitabilna glavna tržišta u Austriji i drugim zemljama njemačkog govornog područja, i ujedno se povući što je prije moguće, a najkasnije do 2014., iz Skandinavije, Azije i eventualno Češke.

Alpineove banke, među kojima su Erste Bank i UniCredit Bank Austria, pristale su na prijedlog da do kraja veljače ne raskidaju kredite u vrijednosti 600 milijuna eura i da osiguraju sredstva za premošćivanje nelikvidnosti u dvoznamenkastim milijunskim iznosima.

Izvršni direktor Alpinea podnio je ostavku u listopadu nakon što je kompanija objavila upozorenje o dobiti. Naknadno su izvijestili da njihovi interni računi pokazuju da su u trećem tromjesečju poslovali s gubitkom od 89 milijuna eura.

Španjolska grupa FCC ima problema zbog slabog tržišta u matičnoj Španjolskoj, koja se nalazi u drugoj recesiji u posljednje tri godine. Stoga su u FCC-u u četvrtak odustali od isplate dividende.

Komentirajte prvi

New Report

Close