Alibaba ulagačima otkriva karte

Autor: Tomislav Pili , 21. travanj 2014. u 22:00
Izlazak na burzu u ljeto/REUTERS

Kineska kompanija zbog izlaska na burzu mora predati detaljno izvješće.

Kineska internetska kompanija Alibaba uskoro će morati predati američkom burzovnom regulatoru (SEC) detaljne podatke o svom poslovanju koje američki investitori željno iščekuju.

Očekuje se da izvješće bude predano u narednih desetak dana. Posljednji službeni podatak o poslovanju kineskog diva koji drži čak 80 posto tamošnjeg tržišta internetske trgovine došao je iz prošlotjednog izvješća Yahooa. Naime, američka kompanija u Alibabi drži gotovo četvrtinu udjela, a izvješće je pokazalo snažan rast Alibabine dobiti na 3,5 milijarde dolara.

Kako je objavila u ožujku, kineska kompanija za ljeto planira izlazak na američko tržište kapitala kroz ponudu dionica za koje se očekuje da će biti značajnije od izlaska Facebooka prije dvije godine. Analitičari prema sadašnjim šturim podacima procjenjuju vrijednost kompanije između 80 i 150 milijardi dolara. Realnije procjene za sada govore o 100 milijardi dolara vrijednosti. Alibaba bi mogla prikupiti i do 15 milijardi dolara od ulagača, smatraju američki poznavatelji tržišta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close