Airbus prodao više zrakoplova od Boeinga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. lipanj 2015. u 15:17
Foto: Reuters

Europski proizvođač zrakoplova Airbus pretekao je američki Boeing ukupnom vrijednošću narudžbi na pariškom zrakoplovnom sajmu.

Europski proizvođač zrakoplova Airbus pretekao je američki Boeing ukupnom vrijednošću narudžbi na pariškom zrakoplovnom sajmu, zahvaljujući mađarskom Wizz Airu koji je od njih naručio ukupno 110 mlaznih zrakoplova.

Nakon pregovora koji su se otegnuli do jutarnjih sati europski proizvođač sa sjedištem u Francuskoj izbjegao je poraz na domaćem terenu. Očekuje se također da će u idućim tjednima iz Kine stići narudžbe za desetke zrakoplova tipa A330.

Izvršni direktor mađarskog prijevoznika Wizz Aira Jozsef Varadi nastojao je umanjiti težinu pregovora iako je vjerojatno osigurao veliki popust za naručene zrakoplove A321neo, s obzirom na agresivnu kampanju Boeinga i strah Airbusa od razočaravajućeg završetka ionako slabog tjedna.

"Ne volim zrakoplovne sajmove jer svaki put kad dođem nešto kupim", našalio se Varadi na konferenciji za novinare.

Airbus je tako završio trgovinski dio sajma, koji traje od 15. do 21. lipnja, narudžbama i obvezama za kupnju 421 zrakoplova u vrijednosti 57 milijardi dolara, naprema Boeingovom 331 zrakoplovu i ukupnoj vrijedenosti narudžbi i obveza za ukupnu od 50,2 milijarde dolara američkog Boeinga.

Komentirajte prvi

New Report

Close