Air France odgađa planirani razvoj diskontnog prijevoznika; vlada zabrinuta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. rujan 2014. u 13:52
Thinkstock

Francuska zrakoplovna kompanija Air France danas je odgodila do prosinca planirani razvoj niskobudžetnog prijevoznika Transavije pod pritiskom štrajka pilota koji je zabrinuo i francusku vladu.

Francuska zrakoplovna kompanija Air France danas je odgodila do prosinca planirani razvoj niskobudžetnog prijevoznika Transavije pod pritiskom štrajka pilota koji je zabrinuo i francusku vladu.

Odluku o odgodi objavio je glavni direktor kompanije Alexandre de Juniac na osmi dan štrajka, najduljeg u u Air Franceu od 1998. Prijevoznik dnevno zbog štrajka gubi 15 milijuna eura a danas je broj letova sveden na 41 posto planiranih.

Štrajk bi trebao trajati do petka, što znači da bi se gubitak povezan sa štrajkom do 26. rujna mogao popeti na 180 milijuna eura.

Piloti u Air Franceu štrajkaju u znak prosvjeda protiv planova razvoja Transavia France koji leti do turističkih odredišta, posebno na Mediteranu. Strahuju da će kompanija pokušati zamijeniti skupe pilote Air Francea, koji mogu zaraditi i do 250 tisuća eura godišnje, Transavijinim pilotima s osjetno nižim plaćama.

Proširenje Transavije sastavni je dio plana koji bi trebao povećati zaradu kompanije a predviđa udvostručenje broja aviona u Transavijinoj floti do 2017., na 100 aviona. Udvostručen bi trebao biti i broj putnika, na 20 milijuna.

U prvoj polovini godine Transavia je zabilježila operativni gubitak od 64 milijuna eura, što je 10 milijuna eura više nego u istom razdoblju lani. Glavni je razlog proširenje Transavije France. Broj putnika uvećan je na godišnjoj razini 6,9 posto.

Uprava je danas objavila da je spremna "odgoditi do kraja godine planirano formiranje Transavijinih podružnica u Europi" kako bi se "produbio dijalog s pilotima". Naglasili su ipak da cijeli projekt ne može biti doveden u pitanje, prenosi agencija AFP.

Jučer je francuski ministar transporta Alain Vidalies upozorio da bi se zbog tog spora na kocki mogla naći sudbina Air Francea. "Diskontni segment nije stvar izbora već potrebe, to je stvarnost. Mislim da su piloti potpuno svjesni toga", kazao je ministar tijekom vikenda u razgovoru za francuski radio France Info.

Vlada je u nekoliko navrata pozivala na prekid štrajka, pri čemu je premijer Manuel Valls upozorio da je ugrožen imidž drugog gospodarstva eurozone.

Sindikat pilota SNPL pozvao je jučer francusku vladu da intervenira i pomogne u rješavanju spora. Uprava je za danas poslijepodne najavila pojedinosti "globalnog plana izlaska iz krize".

Komentirajte prvi

New Report

Close