Air France-KLM kreće u dodatno rezanje troškova nakon štrajka pilota

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2014. u 11:46
Foto: Reuters

Operativna dobit u trećem je tromjesečju smanjena za 394 milijuna eura.

Francusko-nizozemska zrakoplovna kompanija Air France-KLM najavila je da će smanjiti ulaganja i intenzivirati rezanje troškova u idućoj godini kako bi ublažila preostale negativne posljedica štrajka pilota, koji su pripomogli da se operativna dobit i više nego prepolovi u proteklom tromjesečju.

Operativna dobit u trećem je tromjesečju smanjena za 394 milijuna eura te je iznosila 247 milijuna eura. Prihodi su istodobno smanjeni za 6,7 posto, na 6,7 milijarde eura, pokazali su rezultati poslovanja tog drugog najvećeg zračnog prijevoznika u Europi.

Air France, poput svoga rivala njemačke Lufthanse, nastoji proširiti poslovanje u segmentu diskontnih usluga i smanjiti troškove kako bi se lakše nosio s konkurencijom niskobudžetnih aviokompanija i onih iz područja Perzijskog zaljeva.

No, nedavni dvotjedni spor s pilotima zbog planiranog širenja poslovanja diskontnog ogranka Transavia snažno su pritisnuli rezultate poslovanja u trećem tromjesečju, srezavši tromjesečne prihode za 416 milijuna eura a operativnu dobit za 300 milijuna eura, pokazalo je poslovno izvjeće.

Iz francusko-nizozemske grupe ponovili su da zbog posljedica navedenog štrajka u kombinaciji s padom potražnje u četvrtom tromjesečju očekuju za 500 milijuna eura nižu dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u odnosu na ciljanu za 2014. u rasponu od 2,2 do 2,3 milijarde eura.

"Povrh navedenih učinaka štrajkova, prognoziramo i da će tržište u četvrtom kvartalu ostati slabo. Teško je odvojiti tržišne učinke od izravnih učinaka štrajka, no 500 milijuna eura (procijenjeni troškovi) ulazi u te čimbenike", kazao je financijski direktor Pierre-Francois Riolacci, komentirajući rezultate poslovanja u razgovoru s novinarima.

Komentirajte prvi

New Report

Close