Ahold Delhaize daje milijardu eura

Autor: Tomislav Pili , 07. prosinac 2016. u 21:59
Udvostručit će online prodaju/Reuters

Nizozemsko-belgijski trgovački lanac najavio otkup dionica.

Zahvaljujući pozitivnim financijskim efektima spajanja prošlog ljeta, nizozemsko-belgijski trgovački lanaca Royal Ahold Delhaize najavio je u srijedu da će dioničarima vratiti milijardu eura.

Naime, ta je maloprodajna kompanija najavila da za toliki iznos pokreće program otkupa dionica, a značajan novac namjerava uložiti i u internetsku prodaju. Naime, do 2020. godine prodaja putem interneta trebala bi se udvostručiti s 2,3 milijarde eura, koliko se očekuje u ovoj godini. Analitičare je posebno razveselila najava kompanije da značajno poveća i novčani tok. Dok se ove godine očekuje novčani tok od 1,3 milijarde eura, u idućoj godini on bi trebao porasti na približno 1,6 milijardi eura, prenosi Bloomberg.

Najave su očito pozdravili i investitori, pa je dionica Ahold Delhaizea na Amsterdamskoj burzi skočila gotovo dva posto. Ahold Delhaize prošlog je mjeseca objavio lošije kvartalne rezultate od očekivanja analitičara jer je pad cijena utjecao na prihode Food Liona, njihove američke podružnice. Tako je prodaja dosegla 13,9 milijardi eura skočivši 64 posto na godišnjoj razini dok je neto dobit uvećana gotovo za četvrtinu na 236 milijuna eura.

Inače, američko tržište drži neslavnu titulu najsporije rastućeg u portfelju Ahold Delhaizea. Naime, na američkom tržištu u trećem tromjesečju ostvaren je promet od 5,32 milijarde eura što je tek 1,4 posto više nego lani. Nizozemski i belgijski trgovac spojili su se u srpnju, dijelom i kako bi što efikasnije mogli odgovoriti na rastuću konkurenciju američkih trgovačkih lanaca, ponajprije Wal-Marta. Kompanija je u srijedu potvrdila prijašnja očekivanja da će spajanje rezultirati uštedama od 500 milijuna eura do 2019. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close