Agrokorov Dijamant istiskuje ostale proizvođače ulja

Autor: Vladimir Harak , 01. prosinac 2008. u 22:00

Uljare Invej, koje kontrolira Predrag Ranković Peconi, zbog lošeg upravljanja nalaze se u sve većim problemima

Zrenjaninski Dijamant, tvrtka u vlasništvu zagrebačkog Agrokora, postat će glavni proizvođač jestivog ulja u Srbiji. Takva prognoza donedavno bi bila potpuno nezamisliva, ali aktualni tržišni položaj njegovih glavnih konkurenata daje velike šanse tvornici Ivice Todorića. Srbija ima šest proizvođača ulja od kojih su najpoznatiji Vital u Vrbasu, Sunce u Somboru i zrenjaninski Dijamant.

Državni poticaji
Tvrtka Delta, poslovno carstvo najpoznatijeg srpskog tajkuna Miroslava Miškovića, kupila je somborsku uljaru Sunce. Drugi veliki novobogataš – Predrag Ranković Peconi, postao je vlasnik Vitala, dok je hrvatski Agrokor preko svojih filijala u Srbiji preuzeo Dijamant. Ukupan proizvodni potencijal uljara u Srbiji iznosi 370.000 tona. Tvornice bi ove godine mogle ostvariti rekordnu proizvodnju od 210.000 tona, i to samo preradom suncokreta. To bi značilo da je i pri rekordnoj proizvodnji čak 40 posto kapaciteta ostalo neuposleno. Srpske nacionalne potrebe iznose 100.000 tona godišnje (80.000 tona ulja i 20.000 tona prerade u majonezu) tako da jednostavna računica govori da preostalih 100.000 tona Srbija mora izvesti. Bez značajnijih državnih poticaja to se ne može ostvariti. Procjene stručnjaka govore da bi u najskorije vrijeme potrebe Srbije mogle zadovolje dvije ili čak samo jedna i pol uljara. Glavni favorit je Dijamant, koji ima godišnju proizvodnju od 85.000 tona i kontrolira 40 posto nacionalnog tržišta. Prednost mu daje činjenica što ima moćan trgovački lanac koji može jamčiti prodaju na regionalnoj razini. Drugi potencijalno uspješni proizvođač mogla bi biti uljara Banat u Novoj Crnji. Riječ je o maloj tvornici koja primjenjuje tzv. hladni postupak i ima iznimno zanimljiv proizvodni program.

Propao monopol
Ostali proizvođači su u znatno težem položaju. Iznimku možda predstavlja tvornica Victoriaoil u Šidu koja se preorijentirala s biodizela na proizvodnju ulja jer ima najsuvremeniju tehnologiju i najsigurnije sirovinske temelje. U najvećim problemima je Rankovićev Invej koji reorganizira svoje tvornice u Somboru i Vrbasu. Monopol je propao, cijena jestivog ulja pala je s dva eura na 1,1 euro, a loše upravljanje zalihama sirovina donijelo je velike izvanredne rashode.

činjenice

Premda se mislilo da će Delta kupiti Vital i uspostaviti punu kontrolu na tržištu, Mišković je prodajo svoje kapaciete Predragu Rankoviću. Moguće je da je vlasnik Delte dobro procijenio tržište, a Ranković podcijenio konkurenciju, što je vlasniku Agrokora Ivici Todoriću omogućilo da postane broj jedan na tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close