Agrokor povećao otkupnu cijenu suncokretu za potrebe Dijamanta

Autor: Rato Petković,VLM , 16. kolovoz 2012. u 22:00
PXL

U Dijamantu očekuju povećanu količinu otkupljenih uljarica jer je otkupna cijena od 0,35 eura za kilogram veća od lanjske

Unatoč velikoj suši, najveća srpska tvornica ulja Dijamant, u kojoj Agrokor ima većinski udio, imat će dovoljno uljarica za angažiranje proizvodnih kapaciteta. “Sredstva za otkup suncokreta su osigurana, kao i prateća logistička potpora u otkupu, koja obuhvača sređenu dokumentaciju, labortorijske analize i sve ostalo što zanima dobavljače”, rekla je Slavica Kešelj, glavna direktorica Dijamanta, na tradicionalnom okupljanju dobavljača sirovina, Njezin optimizam temelji se i na procjeni da suša nije toliko loše utjecala na rod suncokreta kao kad je riječ o kukuruzu i šećernoj repi. U Dijamantu očekuju povećanu količinu otkupljenih uljarica jer je cijena od 0,35 eura za kilogram znatno veća od lanjske. Istovremeno, u Mađarskoj je otkupna cijena oko 0,50 eura, a u Hrvatskoj još nije dogovorena.

Kukuruz isplativiji od Fiata
Dragan Raca, jedan od najvećih proizvođača suncokreta u Srbiji, tvrdi da će ove godine otkupna cijena biti osjetno veća, tim prije što iz inozemstva stižu veoma povoljne ponude. On misli da otkupna cijena ne bi smjela biti manja od 0,42 eura za kilogram. Agrokor se u Srbiji, uz suncokret, zanima i za otkup većine ostalih poljoprivrednih proizvoda. Hrvatska kompanija vlasnik je i Frikoma, tvornice smrznute hrane, pa joj je stalo da se zaposle i njezini proizvodni kapaciteti. O tome kako će se suša odraziti na cijenu ulja, ovisit će o prilikama na tržištu, ali i o mjerama vlade, koja je svojedobno glavnim prehrambenim namirnicama odredila maksimalnu maržu od deset posto. Sve su učestaliji zahtjevi da se zabrani izvoz pšenice, kukuruza i šećerne repe. Ministartvo poljoprivrede još nije odlučilo hoće li usvojiti prijedlog o zabrani izvoza. Prethodna vlada znala je u nerodnim godinama zabraniti izvoz pšenice, a ovaj put glavna neizvjesnost odnosi se na kukuruz. Stručnjaci procjenjuju da je izvoz kukuruza isplativiji od prodaje automobila iz kragujevačke tvornice.

Upitan izvoz šećera
Srbija je lani od izvoza poljoprivrenih proizvoda ostvarila suficit od 1,5 milijardi dolara. Politika nove vlade je da većom stimulacijom poljoprivrednika vrijednost izvoza u sljedeće četiri godine poveća na čak pet milijardi dolara. Nova srpska vlada mogla bi zabraniti izvoz šećerne repe. Takva bi odluka pogodila hrvatske šećerane. One su se dosad tom sirovinom u značajnim količinama opskbljivale kod srpskih proizvođača. Hrvatski uvoznici pritom su proizvođačima plaćali veću cijenu od srpskih šećerana.

Posljedice suše

Šteta dvije milijarde eura
Suša je u velikoj mjeri ugrozila izvozne mogućnosti srpske poljoprivrede, jer se šteta procjenjuje na dvije milijarde eura, a vojvođanska vlada zatražila je od Ministarstva poljoprivede da proglasi stanje elementarne nepogode. U tom slučaju u poljoprivrednoj bi djelatnosti došlo do značajnih promjena, kako u izvoznoj politici tako i glede poteza koji bi proizvođačima ublažili gubitke i omogućili im jesensku sjetvu pod pogodnijim ujetima. Središnja banka procjenjuje da je povećanje cijena hrani glavni razlog zbog kojeg se neće održati ovogodišnja projecirana inflacija od šest posto, nego će biti veća od 10 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close