Agrokor neće dizati cijene hrane u Srbiji

Autor: Rato Petković / VLM , 27. prosinac 2012. u 22:00
Idea drži oko osam posto srpskog maloprodajnog tržišta

Idea jedna od potpisnica Deklaracije o unapređenju sektora.

Predstavnici osam najvećih trgovačkih lanaca koji posluju na srpskom maloprodajnom tržištu potpisali su u Ministarstvu trgovine deklaraciju o unapređenju trgovačkog sektora.

Deklaraciju su potpisali Delhaize, Mercator, Idea, DIS, Veropulos, Metro, Gomes i Universport. Od spomenutih trgovačkih kuća, samo je DIS srpska tvrtka, dok su sve ostale lance osnovale inozemne kompanije u koje spada i Agrokorova Idea koja je treća po pokrivenosti tržišta s oko osam posto udjela.Inicijativa za potpisivanje Deklaracije potekla je od Rasima Ljajića, ministra unutarnje i vanjske trgovine, a povod je ukidanje vladine Uredbe o zamrzavanju marže na temeljne živežne namirnice, usvojene sa ciljem ograničavanja rasta cijena hrane. Deklaracija predstavlja dokument koji donekle obvezuje trgovce da nakon ukidanja Uredbe spriječi nagli rast cijena, a očekuje se i proširenje asortimana proizvoda. Ljajić je istaknuo kako Deklaracija predstavlja dobrovoljni ustupak trgovaca potrošačima, kojom se zamjenjuje administrativna vladina mjera. No unatoč iskazanoj dobrohotnosti Deklaracija ne može osigurati da dođe do pojeftinjena ili pak poskupljenja hrane.Vladina mjera o ograničavanju marže na 10% na glavne živežne namirnice smatra se suvišnom, jer se trgovački lanci moraju nositi s padom prodaje od petnaestak posto koja je rezultat smanjene kupovne moći stanovništva.

Tako su se trgovački lanci u Srbiji po prvi puta suočili s gubicima. Da bi povećali prodaju uvedena je odgoda plaćanja od sedam mjeseci, što je bitan ustupak kupcima s obzirom na to da bi stopa inflacije trebala sa sadašnjih 13 porasti na 16% u ožujku.No upitno je koliko će se trgovci okoristiti tom pogodnosti, jer 31. ožujka počinje primjena zakona o podmirivanju financijskih obveza između poslovnih partnera u roku od 60 dana. Naime, trgovci su dosad pogodnost za kupce osiguravali nauštrb dobavljača kojima su robu plaćali sa kašnjenjem od šest i više mjeseci, a od ožujka će morati isporučenu robu platiti za najviše dva mjeseca. Postojeći lanci u Srbiji mogu uskoro očekivati veću konkurenciju. Naime Ikea bi dogodine trebala otvoriti prvi od pet planiranih objekata, dok bi Lidlova prodajna mreža proradila u 2014. godini. Nijemci su već kupili šest lokacija u više gradova na kojima će graditi prodajne objekte, a nalazi se pred akvizicijom još devet parcela.

Komentirajte prvi

New Report

Close