Adobe zaprijetio tužbom korisnicima koji koriste stare verzije više poznatih aplikacija

Autor: Poslovni.hr , 16. svibanj 2019. u 14:45
Foto: Getty Images

Pretplatnici na Adobe Creative Cloud koji neko vrijeme nisu ažurirali svoje aplikacije trebaju provjeriti e-mail.

Softverska tvrtka je poslala e-poštu klijentima upozoravajući ih da su "u opasnosti od potencijalnih potraživanja od trećih strana" ako nastave koristiti zastarjele verzije CC aplikacija, uključujući Photoshop i Lightroom, prenosi portal appleinsider.

Ove e-poruke čak navode stare aplikacije instalirane na pretplatničke sustave, a u nekim slučajevima spominju i koje su njihove najnovije dostupne verzije. Kao odgovor na pritužbu korisnika na Twitteru, AdobeCare je naveo da korisnici mogu samo preuzeti dvije najnovije varijante CC aplikacija.

Twitter korisnik Matt Roszak bio je prvi koji je izvijestio o službenoj e-pošti, a mnogi drugi su ga potom slijedili. Svaka je osoba primila personaliziranu e-poštu u kojoj se navode starije aplikacije koje upotrebljavaju, a koje sada uključuju Photoshop, Premiere, Lightroom Classic, Animate i Media Director.

Potez zbog straha od tužbe tvrtke Dolby

Kao odgovor na druge pritužbe na Twitteru, račun tvrtke @AdobeCare ponovio je te podatke i dodao još jedan detalj. "Ne možemo komentirati tvrdnje o kršenju treće strane…budući da se radi o tekućem parničnom postupku. Treće osobe uključuju svaku osobu ili tvrtku koja može imati potraživanje autorskih prava ili drugih kršenja prava intelektualnog vlasništva zbog vaše daljnje upotrebe neovlaštenog proizvoda", poručeno je.

Iako Adobe nije spomenuo s kim ima spor, tvrtka je tužena od strane Dolbyja. Pravna tužba podnesena u ožujku 2019. godine Okružnom sudu SAD-a i Sjevernom okrugu Kalifornije zbog kršenja autorskih prava i kršenja ugovora od strane tvrtke Adobe.

Prije stvaranja pretplatničke usluge Creative Cloud, Adobe je licencirao određene tehnologije tvrtke Dolby ugovorom na temelju broja prodanih diskova određenih aplikacija. Sada kada se softver distribuira na mreži (preko clauda od 2013.), Dolby je želio ponovno pregovarati o dogovoru.

"Kada je Dolby nastojao iskoristiti svoje pravo na reviziju Adobeovih knjiga i zapisa kako bi osigurao ispravno izvješćivanje i plaćanje, Adobe je odbio sudjelovati u čak i osnovnim praksama revizije i razmjene informacija: prakse koje je sam Adobe tražio od svojih vlasnika licenci", piše u podnesku.

Ranije u svibnju, Adobe je objavio da korisnici više neće moći ostati koristiti bilo koju stariju verziju koju žele.

"Imajte na umu da će korisnici Creative Cloud-a imati izravan pristup preuzimanju … na dvije najnovije glavne verzije aplikacija za stolna računala Creative Cloud", kaže tvrtka u blogu.

Ako ste pretplatnik usluge Creative Cloud pomoću najnovijih izdanja ili najnovije verzije, aplikacije se nastavljaju normalno i ne morate ništa poduzimati. To bi trebalo značiti da većina korisnika nije pogođena. Do sada se s pretplatom imalo pravo koristiti bilo koju verziju starijih izdanja Adobeovih aplikacija.

Ovo je još jedan primjer kako moderni programi i usluge mogu prestati raditi ako to odluči kompanija, odnosno da ih niti ne možemo više kupovati i posjedovati, već samo kratkoročno iznajmljivati.

Komentirajte prvi

New Report

Close