AbbVie raskinuo ugovor o akviziciji Shirea

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. listopad 2014. u 12:14
Foto: Reuters

Američki proizvođač lijekova AbbVie u ponedjeljak je izvijestio o službenom raskidu sporazuma.

Američki proizvođač lijekova AbbVie u ponedjeljak je izvijestio o službenom raskidu sporazuma o planiranoj akviziciji irskog proizvođača Shire, 'teškoj' 55 milijardi dolara, najavivši isplatu odgovarajuće naknade u iznosu 1,64 milijardi dolara.

AbbVie je prošlog tjedna objavio da je odbor direktora odlučio povući preporuke za nastavak procesa preuzimanja irske kompanije. Za raskid ugovora tvrtka krivi prošlog mjeseca uvedena nova pravila američkog ministarstva financija, čiji je cilj ograničiti takve sporazume u kojima američke tvrtke u inozemstvu registriraju poslovanje kako bi iskoristile prednosti nižih korporativnih poreza.

Američko ministarstvo financija usvojilo je krajem rujna novi set propisa kako bi suzbilo transakcije kojima kompanije smanjuju porezna opterećenja selidbom sjedišta u zemlje s manjim poreznim opterećenjima. Američkim je poreznim vlastima već dugo trn u oku takozvana 'inverzija', spajanje američkih kompanija sa slabijom konkurencijom u zemljama s nižim stopama korporativnih poreza, radi preseljenja sjedišta i registracije u zemlji s manjim poreznim opterećenjem, dok im temeljno poslovanje ostaje u SAD-u.

Američko ministarstvo financija sada je smanjilo porezne olakšice za tako 'invertirane' kompanije, ujedno otežavajući nove slične transakcije i smanjujući moguće koristi koje bi one mogle donijeti.

Objavljujući raskid ugovora, AbbVie napominje da su potezi američkog ministarstva reinterpretirali dugoročna porezna načela na izuzetno selektivan način koji je posebno osmišljen da uništi financijske koristi takvih vidova transakcija.

Izvršni direktor Richard Gonzalez u konferencijskom je pozivu ulagačima poručio da su nova pravila i moguće buduće promjene stvorile rizično i neizvjesno okruženje u kojemu navedena transakcija ne bi bila u najboljem interesu dioničara kompanije. Iz te tvrtke sa sjedištem u Chicagu napominju da su proveli vrlo temeljitu analizu novih pravila američkog ministarstva kako bi razmotrili sve opcije za očuvanje predloženog spajanja.

"Izvršni direktori naposljetku su zaključili da takva transakcija više nije u najboljem interesu dioničara prema dogovorenoj vrijednosti i poslovodstvo tvrtke u potpunosti podupire takav zaključak", navodi se u priopćenju američke farmaceutske tvrtke.

U međuvremenu je AbbVie odvojeno izvijestio da je uprava odobrila novi program otkupa dionica vrijedan pet milijardi dolara i povećanje kvartalne dividende za gotovo 17 posto, na 49 centi po dionici.

Komentirajte prvi

New Report

Close