Pokreće se prvi investicijski fond za ulaganje u startupe u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 16. svibanj 2014. u 13:20
Mihovil Barančić, suosnivač ZIP-a i predsjednik CRANE-a/Željko Lukunić/PIXSELL

Domaći investitori okupljeni oko ZIP-a s britanskim Seedrsom ugovorili 60-dnevnu kampanju nakon koje kreće fond.

Zagrebački inkubator poduzetništva (ZIP) pokrenuo je prvu hrvatsku crowdinvesting kampanju "ZIP Acclerator1" putem britanske on-line platforme Seedrsa kojoj je cilj stvoriti prvi hrvatski seed fond koji bi ulagao početni kapital u startupe.

Mihovil Barančić, suosnivač ZIP-a i predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE), kaže da je ZIP sa Seedrsom potpisao ugovor prema kojem su fomirali određeni oblik seed fonda. "To je na neki način prvi domaći venture capital fond koji će financirati domaće startupe i koji će im omogućiti da nakon investicije i dalje sjedište imaju u Hrvatskoj, što dosad s inozemnim VC fondovima nije bio slučaj", kaže Barančić.Dodaje da crowdinvesting kampanjom planiraju skupiti najmanje 50 tisuća funti, odnosno 465 tisuća kuna. Dio novca planiraju uplatiti suosnivači ZIP-a, a ostatak sredstava se nadaju skupiti od poslovnih anđela iz drugih europskih zemalja.

"U odnosu na iznose kojima inače barataju VC fondovi, ovo je zanemariv iznos, ali je u hrvatskim okvirima važan korak prema unapređenju startup ekosustava i pokretanju prvog hrvatskog VC fonda", kaže Barančić.ZIP je dobio podršku jednog od autora Obamine crowdfunding i startup inicijative Sherwooda Neissa, koji danas vodi tvrtku Crowdfound Capital Advisors. "Kampanja ZIP-a mnogo će značiti za poduzetnike u Hrvatskoj jer će omogućiti nove inovacije i otvoriti nova radna mjesta", kaže Neiss.Jeff Lynn, direktor Seedrsa, kaže da je ponosan što sa ZIP-om rade prvu crowdinvesting kampanju izvan granica Velike Britanije.

Komentari (3)
Pogledajte sve

50 000 funti za fond? Malo bolja tajnica u VC fondu ima 79.80 000 funti godisnju placu. Sto oni zamisljaju s tim? Platiti telefonske racuen 10 start upova na godinu dana?
Besmislica.

Uzaludan trud i baceni novci. Iz vise razloga, novac vrlo lako dodje i nadje dobru investiciju. A njih u hrvatskoj nema. Hrvatski Sustav je previse opterecen regulativama, zakonima, dozvolama, inspekcijama, odobrenjima, potvrdama, porezima i ostalim opresivnim mjerama. Taj sustav gaji kult ‘radnog mjesta’ i ziherastva a ne poduzetnistva. Pa zato vecina startapa u Hrvatskoj trazi pocetnu investiciju ne za razvoj biznisa nego za isplatu svojih ‘placa’ prvih mjeseci. To su vecinom programeri koji obicno kopiraju neke postojece ideje sa zapada i oni stvarno osjecaju da su ‘zasluzili’ placu od investitora. Obicno imaju averziju i strah od prodaje. A prodaja je kjuc uspjeha. Oni pravi poduzetnici sto pocinju u garazi, vrlo rijetko traze investitore i novac.

Jao ti si ga majko mila , još bu nam novih dugova bu napravili! Tko bu to sve povraćal.

New Report

Close