Zeleni zidovi smanjuju potrošnju energije 26%

Autor: Marta Duić , 18. veljača 2015. u 13:09
Danijela Jurić i Zinka Bukvić ideju o vertikalnom ozeljenjavanju zgrada žele proširiti u Hrvatskoj/Davor Puklavec/PIXSELL

Za svaki projekt se bira poseban biljni materijal koji se prilagođava površini i podneblju.

Danijela Jurić, diplomirana je inženjerka agronomije i ovlaštena krajobrazna arhitektica koja već 25 godina radi u struci.

Prije tri godine otvorila je novu stranicu u svom poslovnom životu i s kolegicom Zinkom Bukvić, također diplomiranom inženjerkom agronomije, otvorila tvrtku Calegra hortikultura. Ideju o vertikalnom ozelenjavanju žele proširiti u Hrvatskoj, a njihov projekt ušao je u finale natjecanja Moj Zaba start. "Tijekom poslovnih putovanja Europom vidjele smo velik broj vertikalnih zidova koji krase arhitekturu. Pala nam je na pamet da bi Hrvatska mogla imati jedan takav vertikalni zeleni modul koji bi bio brendiran i predstavljao bi vid krajobraznog ozelenjavanja u našoj zemlji. Želimo od toga napraviti tipičan hrvatski proizvod", pojasnila je začetke ideje Danijela Jurić iz Calegra hortikulture.

Ideja se razvijala od 2008. kada je Jurić sa suradnicima iz bivše tvrtke na Floraartu realizirala vertikalno ozelenjavanje tunela i dobila prvu nagradu za inovaciju u krajobraznom uređenju. Kako bi lakše realizirale svoju ideju Jurić i Bukvić su prošle razne stručne seminare i edukacije. "Prvenstveno želimo biti konkurentni na tržištu i želimo da se naši potencijalni investitori obrate nama, a ne inozemnim izvođačima. Vrijednost izgrađenog objekta s vertikalnim ozelenjavanjem povećana je za 16%, a potrošnja energije smanjena za 26%. Na oglednom primjerku moći će se dodirnuti, pomirisati i doživjeti zeleni zid", tvrdi Zinka Bukvić iz Calegra hortikulture.

Osnovni uvjet za vertikalno ozelenjavanje je da prostor ima struju, svjetlost i vodu za navodnjavanje. Biljke se sade u module sa supstratom, koji se postavljaju na nosivu konstrukciju. Za svaki projekt se bira poseban biljni materijal koji se prilagođava površini i podneblju. "Mi u ovom sustavu vidimo velike mogućnosti, od educiranja studenta i djece, pa do mnogih dobrih strana vertikalnog ozelenjavanja poput toplinske izolacije objekta, mogućnosti sakupljanja kišnice koja ide u sustav i ponovno zalijeva biljke i očuvanje fasade. Najveći plus ovog sustava je zaštita stanara od buke i poboljšanje psihičkog stanja korisnika, svi znamo da zelenilo mami osmijehe kod ljudi", zaključile su Jurić i Bukvić. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovo je odličan članak. Ne samo da zeleni zidovi smanjuju potrošnju energije, pa su samim time i ekološki već su prekrasni za vidjet.Ja imam perkrasnu okućnicu[/url] i ovom već duže vrijeme razmišljam da mi upotpuni izgled doma.

New Report

Close