Zajednički eko vrtovi za razvoj urbanog poljodjelstva

Autor: Marta Duić , 04. ožujak 2015. u 15:00
Prošle vrtlarske sezone održane su čak 23 volonterske akcije u kojima je sudjelovalo 169 ljudi

Zajednički eko vrtovi projekt je namijenjen građanima bez financijskih mogućnosti ili uvjeta za uzgoj bilja.

Ideja za projekt Zajedničkih eko vrtova se rodila posve prirodno. Projekt je nastao u vrijeme širenja određenog pozitivnog trenda 'povratka prirodi' i kao potreban sadržaj u urbanoj sredini za ljude koji imaju želju obrađivati vlastiti komad zemlje i uzgajati vlastito bilje, a za to nemaju uvjete ili financijske mogućnosti", pojasnio je Ivan Funtek, predsjednik Udruge Kopriva, inicijatora Zajedničkih eko vrtova.

Temelj zajedničkih vrtova je zemlja koja je prenamijenjena iz polja konvencionalno uzgajane zelene repice u mjesto strogo ekološkog poljodjelstva i parcelirano na 80 manjih parcela od 50 metara. Između parcela je provedena tekuća voda kroz zajedničke puteve, a sve parcele su omeđene mjestima za zajedničke sadržaje poput kompostišta, dječjeg igrališta, prostora za odmor i druženje, zajedničkih alatnica. Od prvobitne javne objave pokretanja inicijative za prve koprivničke zajedničke vrtove do pokretanja projekta prošlo je godinu dana.

Grad Koprivnica je od samog početka i idejnog projekta prepoznao inicijativu kao inventivan sadržaj za cjelokupnu lokalnu zajednicu te s Udrugom potpisao ugovor po kojem je zemljište dano na korištenje bez naknade, na najmanje deset godina. Sve što se radilo na projektu radili su sami vrtlari i volonteri Udruge Kopriva kroz "radne akcije" koje su se održavale gotovo svake subote. "Ove vrtlarske sezone održane su čak 23 volonterske akcije u kojima je sudjelovalo 169 ljudi i koji su u uređenje Zajedničkih eko vrtova uložili gotovo tisuću sati svog vremena", tvrdi Funtek.

Kako kaže, budućnost projekta Zajedničkih eko vrtova je svijetla, a projekt obogaćuje život korisnicima i cjelokupnu sliku grada Koprivnice. U sklopu Zabina natječaja 2014. projekt Moja zelena zona je uvršten u finale. "Planovi za budućnost uključuju daljnje razvijanje zajedničkih sadržaja, uz uvođenje određenih održivih sustava, poput solarnih pumpi i led rasvjete, konstantnog educiranja vrtlara o principima ekološkog i organskog uzgoja povrća putem predavanja, kako bi uz savjesne korisnike stvorili određeni oblik samoodržive zajednice", poručio je Funtek. 

Komentirajte prvi

New Report

Close